• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sam Maes skiet naar brons op het WK voor junioren: "Enorm blij"

  Sam Maes

  Sam Maes vorig jaar in actie tijdens de Olympische Winterspelen.

  Op het WK alpineskiën voor junioren in Italië is Sam Maes op het podium geëindigd. De 20-jarige Belg werd 3e in de reuzenslalom.

  Sam Maes mocht na zijn eerste run in het Italiaanse Val di Fassa al dromen van het podium. Met 57"18 had hij de vierde chrono beet. De Amerikaan River Radamus (56"38) lag in poleposition voor de gouden medaille.

   

  Na zijn tweede run (1'01"71) stond Maes zelfs even op het hoogste schavotje, maar de drie snelste skiërs van de eerste run moesten uiteraard nog aan de bak. De 19-jarige Italiaan Tobias Kastlunger dook als eerste onder de tijd van Maes.

   

  Maar de Noor Lucas Braaten, op weg naar een medaille, kwam ten val. River Radamus maakte zijn favorietenrol waar, maar de bronzen medaille voor Maes was binnen.

   

  Vorig jaar werd Maes op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang 32e in de reuzenslalom. Op het voorbije WK in het Zweedse Are eindigde hij op de 26e plek. Morgen doet Maes nog mee aan de WK-slalom.

  Maes: "Oostenrijk wilde me al naturaliseren"

  "Ik ben enorm tevreden en blij", zei Sam Maes op Studio Brussel. "Dit is de eerste Belgische medaille op een WK voor junioren."

   

  Maes is geboren in België, maar woont al bijna zijn hele leven in Oostenrijk. "Het skiën is hier een nationale sport, dus je beleeft het helemaal anders. Oostenrijk wilde me al naturaliseren, maar dat heb ik afgeslagen. Ik voel me nog voor een groot deel Belg, mijn familie woont daar ook nog."

   

  "Mijn stoutste droom? Ik wil graag een WK-medaille winnen bij de grote jongens. Een medaille op de Olympische Winterspelen in Peking mag ook."

  Uitslag WK:

  1. River Radamus (VS) - 1'57"96
  2. Tobias Kastlunger (Ita) - 1'58"80
  3. Sam Maes - 1'58"89