• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pro League hoopt dat clearinghouse nog voor zomermercato actief is

  CEO Pierre François en voorzitter Marc Coucke van de Pro League.

  CEO Pierre François en voorzitter Marc Coucke van de Pro League.

  De Pro League is hoopvol dat het clearinghouse, de waakhond voor transfers en contracten in het Belgisch profvoetbal, voor het begin van de zomermercato op punt zal staan. "Er kruipt wel wat werk in, maar het gaat goed vooruit", klinkt het.

  Net als de voorbije bijeenkomsten van de raad van bestuur van de Pro League domineerden de maatregelen tegen malafide spelersmakelaars ook nu de debatten. CEO Pierre François gaf maandag een uiteenzetting van de vorderingen van het expertenpanel van de Pro League, met daarin ook nog Melchior Wathelet en Wouter Lambrecht. Hoewel de gesprekken met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) niet van een leien dakje lopen, begint het clearinghouse wel vorm te krijgen.

   

  "We moeten ervoor zorgen dat het clearinghouse geen reus op lemen voeten wordt. Er kruipt wel wat werk in om die structuur en organisatie op poten te zetten", zegt woordvoerder Stijn Van Bever na de vergadering. "Maar het gaat goed vooruit. Als alles volgens plan verloopt, zullen we over de definitie tekst kunnen stemmen op onze laatste Algemene Vergadering begin juni."

  Wat is het clearinghouse precies?

  De oprichting van een clearinghouse is een van de maatregelen die voortgevloeid is uit het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal. Het clearinghouse moet een orgaan met onderzoeksbevoegdheden worden dat waakt over alle spelerscontracten en transferactiviteiten. Clubs, spelers en makelaars zullen er alle voetbaltransacties moeten neerleggen.

   

  Die informatie is idealiter toegankelijk voor de licentiecommissie, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport en het Bondsparket. Het clearinghouse moet ook de bevoegdheid hebben om samen met de KBVB en de licentiecommissie sanctionerend te kunnen optreden tegen makelaars en clubs die zich niet aan de regels houden. Uitbetalingen aan makelaars moeten eerst via het clearinghouse gaan en kunnen geblokkeerd worden.