• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kledingsponsor atletiekbond: "Nooit klachten gekregen van atleten"

  Nafi Thiam is blij dat ze haar hart kon luchten.

  Na de commotie rond een nieuwe gedragscode lijkt de rust wat teruggekeerd in de atletiekwereld. De Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) heeft een andere conventie opgesteld en kledingsponsor Vermarc is bereid om na het EK samen te zitten met de atleten. "Een stap in de goede richting", volgens Nafi Thiam.

  In de aanloop naar het EK indoor in Glasgow ontstond commotie over de gedragscode van de KBAB. Om de situatie te ontzenuwen stelde de bond een nieuwe conventie op voor Glasgow en beloofde het na het EK een oplossing voor de lange termijn uit te werken.

   

  Bij de Vlaamse vleugel van de atletiekbond wil men zo kort voor het EK indoor de rust doen terugkeren. "De focus op het sportieve is wat nu telt. Na Glasgow moet er weer constructief overleg komen, dat moet uitmonden in een nieuwe conventie", zegt technisch directeur Max De Vylder.

  "We luisteren naar wensen en noden van atleten"

  Ook bij kledingsponsor Vermarc volgen ze met interesse wat er de voorbije dagen in de pers verscheen. "We zijn nu al 15 jaar de kledijsponsor van de atletiekbond. De toenmalige voorzitter, Guy van Diest, vroeg ons om een zo neutraal mogelijke outfit te produceren. We hebben ons daar altijd aan gehouden", zegt CEO Marc Verbeeck.

   

  "We hebben nooit rechtstreeks klachten gekregen van atleten. We luisteren ook naar hun wensen en noden. Zo zaten we in het verleden al samen met de spurters en de Borlées, die betere aerodynamica vroegen. Ook voor de Olympische Spelen hebben we alle atleten uitgenodigd voor overleg."

   

  "Wat er met Nafi Thiam gebeurde is een zaak tussen de federatie en de atleet. Van Nafi hebben we nooit opmerkingen gekregen over de kwaliteit van haar kledij. Ze had wel op het ogenblik van de competitie  (EK Berlijn) een verkeerd singlet aan. Daar kan ik de bond in volgen."

   

  "Maar ik begrijp dat de atleten persoonlijke contracten hebben en ze graag ingaan op de wensen van hun eigen sponsors. Koen Naert die met een hoofdband van "New Balance" loopt, of Thiam die na een titel aan tafel gaat in de outfit van haar persoonlijke sponsor... Daar heb ik geen probleem mee."

   

  "Het heeft geen nut om terug te komen op wat er allemaal is gebeurd. Dat brengt ons geen stap verder. Het is wel duidelijk dat er beter overleg moet komen.  Als de federatie straks na het EK gaat praten met de atleten, is dat prima. Als men me vraagt om ook te komen, zal ik op de uitnodiging ingaan."

  Ik begrijp dat de atleten persoonlijke contracten hebben en ze graag ingaan op de wensen van hun eigen sponsors.

  Thiam: "Deed deugd om mijn hart te luchten"

  Ook Nafi Thiam is blij dat de hetze wat is gaan liggen. Op een lang bericht op social media bedankt ze iedereen voor de steun. "Het deed deugd om mijn hart te luchten en te vertellen over de druk van de federatie in Berlijn. Ik heb er enkel spijt van dat ik niet vroeger naar buiten ben gekomen met mijn verhaal", schrijft ze.

   

  "De atletiekbond heeft een stap achteruit gezet en heeft beloofd dat er een nieuwe conventie komt. Dat is een stap in de goede richting. Laat ons hopen dat we een akkoord kunnen vinden dat rekening houdt met het welzijn van de atleten en respect heeft voor onze rechten."