• home
 • video
 • pas verschenen

  Atletiekbond komt met nieuwe gedragscode: "Betreuren de commotie"

  Nafi Thiam

  Nafi Thiam was een van de atleten die haar stem lieten horen.

  Na de commotie van de voorbije dagen rond een nieuwe gedragscode heeft de Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) een andere conventie voor het komende EK indoor in Glasgow (1-3 maart) opgesteld, na overleg met een delegatie van de betrokken atleten.

  "De KBAB heeft de voorbije dagen, in het licht van de ontstane situatie rond de gedragscode betreffende kledijvoorschriften en afstand van portretrecht in het kader van de selectievoorwaarden door de Koninklijke Belgische Atletiekbond een delegatie van de betrokken atleten uitgebreid geconsulteerd", laat de KBAB weten.

   

  "Op basis hiervan, en in nauw overleg met de betrokkenen, werd een nieuwe gedragscode opgesteld die in functie van selectie voor het EK indoor te Glasgow gehanteerd zal worden."

   

  "Daarnaast engageert de KBAB zich om in de komende periode in overleg met de betrokkenen een langere termijn oplossing voor de toekomstige kampioenschappen uit te werken."

   

  "De KBAB betreurt ten slotte de ontstane commotie en hoopt dat met de bereikte overeenstemming rond deze nieuwe gedragscode voor het EK indoor de focus nu weer kan liggen op het sportieve, zodat de atleten zich volop kunnen toespitsen op de competitie."

  Maandagavond de EK-selectie

  Maandag om 18u zal de KBAB de Belgische selectie voor Glasgow aankondigen. Dat zou eerst afgelopen donderdag gebeuren, maar dat persmoment werd uitgesteld omdat verschillende atleten weigerden om de nieuwe gedragscode te ondertekenen.

   

  De bewuste code bestond uit twee onderdelen: enerzijds moesten de atleten akkoord gaan om uitsluitend de officiële teamkledij te dragen, en anderzijds dienden ze hun portretrechten af te staan aan de KBAB. Atleten die de conventie niet tekenden, riskeerden om niet opgenomen te worden in de selectie voor Glasgow, zo werd hen per mail meegedeeld. Atleten die tijdens het toernooi de regels overtreden, zouden op basis van de code boetes tot 20.000 euro riskeren.