• home
 • video
 • pas verschenen

  "Uitstekend als onderzoeksresultaten matchfixing komende weken naar boven zullen komen"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt

  Het fraudedossier in het Belgische voetbal is weer op het voorplan gekomen. Peter Vandenbempt hoopt dat de voetbalbond snel aan het werk kan gaan over het luik van de matchfixing.

  De afgelopen dagen werden door het gerecht weer heel wat mensen verhoord in het dossier rond fraude in het Belgische voetbal. Federaal procureur Eric Bisschop zei gisteren in Terzake dat hij hoopte om het deel rond matchfixing eerstdaags te kunnen afronden.

   

  "Ik vind het uitstekend als er de komende weken nieuws zou zijn en dat ook de resultaten naar matchfixing naar boven zullen komen", zegt Peter Vandenbempt. Een onderzoek van de Belgische voetbalbond moet bepalen of bepaalde clubs al dan niet moeten degraderen.

   

  "Het welslagen van het onderzoek van de bond zal afhangen van wat er uit het gerechtelijk onderzoek naar boven komt. Want het onderzoek dat de bond voert, dat is er toch een met de handen op de rug en met de blinddoek aan."

   

  "De bond kan niet dezelfde onderzoeksdaden stellen als het gerecht. Als de bond het dossier kan inkijken en kan beginnen werken op basis van het gerechtelijk dossier met getuigenverklaringen, dan zal het onderzoek beter zijn en kan de bond krachtdadiger optreden."

   

  Want de tijd begint toch een beetje te dringen. "Voor de bond is het belangrijk dat dat snel gebeurt, want anders dan het gerecht zit de bond wel met een deadline. De bond moet uiterlijk op het einde van dit seizoen - 30 juni - een uitspraak kunnen doen."

  "Onrustwekkend dat Bayat weer gewoon zijn gang gaat"

  Kan er een positieve nieuwe wind waaien door het voetbal? "Ik heb de indruk dat er inderdaad mensen in het voetbal zijn die het op een andere manier willen aanpakken. Zelfs zij die jaren hebben meegedraaid in het corrupte systeem dat ze zelf in stand hielpen houden. Dat is zeker goed nieuws", vindt Vandenbempt.

   

  "Misschien dat ook de bonafide makelaars nu het hoge woord kunnen gaan voeren. Maar ik vind het natuurlijk wel onrustwekkend dat een spilfiguur in het andere luik van het onderzoek, Mogi Bayat, weer gewoon zijn gang gaat."

   

  "Ik hoor nu mensen zeggen "Natuurlijk kunnen we weer zaken doen met Mogi Bayat, we hebben er nooit problemen mee gehad.". Terwijl uit de verklaringen van het gerecht toch is gebleken dat hij op een bepaalde louche manier zaken heeft gedaan. Dat hij eigenlijk iedereen heeft proberen te bedriegen. Als je dat dan bekijkt, dan weet ik het nog zo niet."

  Bekijk de reportage over het fraudedossier uit Terzake