• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bervoets fulmineert: "Ik slaap soms niet omdat we weggepest worden"

  Ex-motorcrosser Marnicq Bervoets.

  Dit weekend gaat het Belgische motorcrossseizoen weer van start, maar de Belgische hoogconjunctuur lijkt al lang verleden tijd. Ex-motorcrosser Marnicq Bervoets (49) spuwt bij Sporza zijn gal. "Ik vrees dat deze sport ten dode opgeschreven is."

  "We worden weggepest"

  Dat het niet goed gaat met de motorcrosssport in ons land, is een understatement. De gloriedagen uit het verleden liggen ver achter ons. "België is een beetje aan het doodbloeden", schetst ex-motorcrosser en teammanager Marnicq Bervoets bij Sporza.

   

  "Circuits gaan dicht en de jeugd heeft geen kansen meer om te trainen. Dan wordt het een moeilijke zaak. In Nederland zijn er meer wedstrijden en is er wel goeie jeugdbegeleiding. Dat is een andere wereld."

   

  "Ik durf te zeggen dat ik soms niet slaap omdat ik zo gefrustreerd ben dat we weggepest worden. Voor motorcross is er in België geen dialoog en dat is erg. Hier kan niets en dat is frustrerend."

  "België zal de wereld niet in zijn eentje redden"

  Marnicq Bervoets wijst met de vinger naar de politici. Het huidige milieubeleid is niet vriendelijk voor deze sport, klinkt het. Maar levert de motorcrosssport zelf voldoende inspanningen om zich aan te passen? Zijn elektrische alternatieven een oplossing?

   

  "Je moet ons tijd geven. Dat zal ook gebeuren, maar tegen dan zijn alle circuits weg. Het charisma en de ardenaline gaan dan ook weg. Ik ga akkoord dat je het lawaai dimt. Maar ga naar een discotheek of concert met 10 procent van het geluid. Dan is alles toch weg?"

   

  Is deze sport dan ten dode opgeschreven? Bervoets: "Ik vrees van wel. Ik ben daar heel eerlijk in. Het moet globaal bekeken worden. België zal de wereld niet in zijn eentje redden."

   

  "Mijn zoon voetbalt en crost een beetje. Mijn hart zegt motorcross, maar mijn hoofd zegt voetbal. Ik ben met deze sport geboren. Vind je zo'n redenering normaal? Ik niet."

  Het moet globaal bekeken worden. België zal de wereld niet in zijn eentje redden.

  Marnicq Bervoets