• home
 • video
 • pas verschenen

  Moeten Genk en Lokeren ook straf vrezen als Maes schuldig blijkt?

  Peter Maes was actief als trainer van onder meer Lokeren en Genk.

  Als Peter Maes schuldig bevonden wordt aan witwaspraktijken, riskeren zijn voormalige clubs dan ook een straf? Volgens het bondsreglement van het KBVB staat er veel op het spel.

  In het reglement van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zijn enkele pagina's gewijd aan de schending van licenties in het profvoetbal.

   

  In artikels P407.21 en P407.25 staat dat er geen licentie wordt toegekend aan een club als de voorzitter, de bestuurders, de algemeen directeur (of algemeen manager), de financieel directeur of zelfs de sportief directeur veroordeeld worden wegens witwaspraktijken.

   

  Wat als die club al een licentie heeft? Dan verliest de club haar licentie en degradeert ze naar de eerste amateurafdeling. 

   

  Als uit onderzoek blijkt dat de clubs op de hoogte waren van constructies waarbij Peter Maes deels in het zwart betaald werd, ziet de toekomst er voor hen dus niet goed uit. Dat is ook te lezen in het bondsreglement:

   

  "De club waarvan de licentie voor afdeling 1A van het profvoetbal wordt geweigerd of ingetrokken bij gebrek aan continuïteit wordt verwezen naar 1ste klasse amateurs, voor zover de club voldoet aan de licentievoorwaarden van die afdeling. (...) Deze sanctie geldt niet wanneer de club er vrijwillig toe besluit amateur te worden of geen licentie heeft aangevraagd."