• home
 • video
 • pas verschenen

  Op naar Radja 2.0 (en -4kg)? "Het pact lijkt toch te werken"

  Radja Nainggolan.

  Radja Nainggolan komt weer boven water bij Inter.

  Is er sprake van de wedergeboorte van Radja Nainggolan? De ex-Rode Duivel kon de verwachtingen bij Inter Milaan voorlopig niet inlossen, maar een pact met de club en trainer Luciano Spalletti zou het beste in Nainggolan weer naar boven (moeten) halen. Sporza kreeg tekst en uitleg van Carlo Angioni, Inter-watcher van La Gazzetta dello Sport.

  "Zonder de echte Nainggolan zie je het echte Inter niet"

  Bij Inter Milaan geloven ze dat de rinascimento van Radja Nainggolan (30) is ingezet. "Een wedergeboorte? Dat is zeker niet overdreven", stelt Gazzetta-journalist Carlo Angioni.

   

  "De laatste matchen hebben bewezen dat Radja op de juiste weg is. Tegen Sampdoria scoorde hij afgelopen weekend het beslissende doelpunt. Dat was belangrijk voor hem, maar ook voor Inter. Zonder de echte Nainggolan zie je het echte Inter niet."

   

  Het huwelijk tussen Nainggolan en Inter is tot dusver nog geen succesverhaal geweest. "Ik heb bijna zelden een Nainggolan in vorm gezien, de Radja van Roma. Hij was vaak gewoon niet goed, anders dan de Radja die we kennen. Hij is iemand die een ploeg op sleeptouw neemt, die schreeuwt, die karakter toont, die vecht voor elke bal. Dat hebben we lang niet gezien."

   

  "Rond de jaarwisseling heeft Nainggolan een pact gesloten met Inter. Hij heeft problemen naast het veld gehad, er was te weinig regelmaat. Hij verscheen een paar keer te laat op training en werkte tijdens de trainingen ook niet goed. Nu werkt hij tijdens de week weer serieus en dat zie je op het veld."

  VIDEO: Nainggolan scoorde afgelopen weekend tegen Sampdoria

  "Het pact lijkt te werken"

  Onder Luciano Spalletti floreerde Radja Nainggolan bij Roma. De Inter-coach stond dan ook te springen om zijn poulain naar Milaan te halen, maar ook Spalletti slaagde er de voorbije maanden niet in om het vuur in Nainggolan weer aan te wakkeren.

   

  "Spalletti pareerde de kritiek altijd door te stellen dat het seizoen nog lang was. Hij heeft Nainggolan min of meer gezegd: "Ik heb in jou geloofd en op jouw komst gehamerd, maar jij slaat ook een mal figuur. Ook jij hebt veel te verliezen. Laat ons van januari tot mei hard werken en dan zien we wel wat er gebeurt." En dat pact lijkt te werken."

   

  "Radja heeft natuurlijk ook pech gehad. Hij geraakte tijdens de voorbereiding geblesseerd en begon met een achterstand aan het seizoen. Het geluk stond niet altijd aan zijn zijde, maar hij werkte niet goed. Spalletti heeft hem destijds echt gelanceerd op het hoogste niveau en heeft hem nu doen begrijpen dat hij meer moet brengen. Zonder Spalletti zou dat pact er ook nooit geweest zijn."

  "Hij heeft nog marge"

  Een van de vuistregels in het pact: gewichtverlies. Nainggolan is al vier kilogram kwijtgespeeld. "Je zag dat hij wat bijgekomen was. Hij kon die kracht en die vastberadenheid, de eigenschappen die hem zo karakteriseren, niet meer opbrengen. Maar nu loopt hij weer. En ik denk dat dit nog niet de echte Nainggolan is. Hij heeft nog marge. De fans van Inter zullen de beste Nainggolan nog wel zien spelen."

   

  De uitspattingen naast het veld lijkt Nainggolan weer wat onder controle te hebben. "Zijn leven naast het veld is altijd bijzonder geweest. Dat heeft zijn karakter mee bepaald. Als je zo'n levenswandel aanhoudt als 25-jarige, dan herstel je goed. Als dertiger kun je dat niet volhouden. Hoe ouder je wordt, hoe meer regelmaat je moet hebben in je leven naast het veld."

  Nu loopt hij weer. En ik denk dat dit nog niet de echte Nainggolan is. Hij heeft nog marge. De fans van Inter zullen de beste Nainggolan nog wel zien spelen.

  Carlo Angioni (La Gazzetta dello Sport)

  "Ontbolstering van Zaniolo maakte het pechverhaal compleet"

  Hoe is het Inter-publiek de voorbije maanden omgegaan met de situatie rond Radja Nainggolan? Inter-watcher Angioni: "Ik herinner me nog de medische testen, waar het enthousiasme enorm was. Inter haalde de speler waar zij van droomden. Maar daarna was er een periode van kilte."

   

  "Nainggolan miste een belangrijke penalty in de Coppa Italia en werd bij een wissel zelfs uitgefloten. San Siro vergeet niet wat er gebeurd is, maar onthoudt vooral ook wat je nu weer doet. Daarom was er na zijn goal tegen Sampdoria afgelopen weekend weer applaus."

   

  Wat ook in het nadeel van Nainggolan werkte: de ontbolstering van Nicolò Zaniolo. De 19-jarige middenvelder werd als pasmunt gebruikt in de deal tussen Inter en Roma en ontplofte de voorbije maanden helemaal bij de ex-club van Nainggolan.

   

  "Dat maakte het pechverhaal natuurlijk compleet. Wie had durven te denken dat Zaniolo zich zo zou ontwikkelen? Nainggolan die elke week goed speelt en Zaniolo die zich af en toe laat zien, dat zou het normale scenario geweest zijn. Maar het was net andersom. Dat heeft Radja ook niet geholpen. Zonder de progressie van Zaniolo zou het moeizame seizoen van Nainggolan misschien wat onder de radar gebleven zijn."