• home
 • video
 • pas verschenen

  Tenniscoaches steeds sneller ontslagen: "Spelers hebben nu meer geld"

  Carl Maes werkt nu voor de Kim Clijsters Academy.

  Carl Maes werkt nu voor de Kim Clijsters Academy.

  Het regent de jongste tijd ontslagen in de wereld van de tenniscoaches. Philippe Dehaes, die sinds 2017 samenwerkte met Daria Kasatkina, is het jongste slachtoffer. "Als je geld genoeg hebt, is het makkelijker je coach te ontslaan dan de oorzaak bij jezelf te zoeken", zegt tenniscoach Carl Maes.

  Carl Maes werkte in het verleden lang samen met Kim Clijsters, maar die langdurige relaties tussen speler/speelster en coach zie je steeds minder. "Dat klopt", beaamt Maes. "Vroeger had je meer loyaliteit. De trend om sneller van coach te wisselen, is maar iets van de laatste jaren."

   

  "De belangrijkste reden daarvoor is geld. Spelers hebben meer financiële middelen om meteen iemand anders in te huren. Coaches worden dan ook sneller aan de deur gezet. Vroeger kon je meer teren op je relatie, maar nu is het business geworden."

   

  "In het tennis is de relatie tussen coach en speler ook heel anders dan in pakweg voetbal. Een tenniscoach wordt ingehuurd door de speler om hem beter te maken, maar als die coach er nogal hard ingaat, wordt het een moeilijk verhaal. Het is een heel gevoelige relatie. Je bent altijd samen. Dat maakt het heel intens, maar ook brozer als het niet goed gaat."

  Vroeger kon je meer teren op je relatie, maar nu is het business geworden

  Carl Maes

  "Voor Osaka staan de coaches in de rij"

  Ook Naomi Osaka, de nummer 1 bij de vrouwen, nam deze week afscheid van haar coach. "Reken maar dat de coaches in de rij zullen staan voor haar", zegt Maes. "Ook voor vrouwen is het veel makkelijker geworden om zich te omringen met andere mensen. Osaka kan elke coach betalen. Dan is het makkelijker om een andere weg in te slaan."

   

  "Het is ook eenvoudiger als speler om je coach te ontslaan, dan de oorzaak bij jezelf te zoeken. Tenniscoach is zo een beroep geworden waarin je makkelijker dan vroeger op de wip komt te zitten."

   

  "De entourage van tennissers is ook veel groter geworden. Zo'n 20 jaar geleden was het meer een "one man band", nu zijn de toppers omringd door een team van experts die elk hun eigen zeg hebben. Als de coach dat goed kan managen, maakt dat zijn positie sterker. Maar als de andere experts zeggen dat er zaken moeten veranderen, sta je als coach zwakker. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening."

  "Naïef om te denken dat je 5 jaar met iemand kunt werken"

  Is het vandaag nog wel mogelijk om als tenniscoach een langdurige relatie op te bouwen met een speler of speelster? "De beste investering die je kunt maken, is om samen te werken met een jonge speler en een band te smeden die sterker is dan de lokroep van een andere coach", weet Maes.

   

  "Op die manier kun je een betere fundering leggen. Als je al begint te werken met profs, is het zeer moeilijk om nog een langdurige relatie op te bouwen. Dan is het naïef om te denken dat je 5 jaar aan de slag kunt met iemand."

   

  "Op het niveau van junioren ben je nog meer bezig met opvoeding van spelers en is het makkelijker om je filosofie door te duwen. Als coach geeft mij dat meer voldoening. Je hebt meer controle dan in het profcircuit, waar je vaker compromissen moet sluiten."