• home
 • video
 • pas verschenen

  Maakt breakdance zijn olympische debuut in Parijs in 2024?

  Breakdancers aan het werk.

  Breakdance is een acrobatische danssport.

  Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Parijs wil muurklimmen, surfen, breakdance en skateboarden voorstellen als olympische sport in 2024. Voor breakdance zou dat een debuut zijn.

  Naast de 28 sporten die zeker op het olympische programma staan, kan elke organisatie zelf een aantal sporten voorstellen. Op de volgende Olympische Spelen van Tokio in 2020 worden surfen, skateboarden, klimmen, karate en softball toegevoegd.

   

  De organisatie van de Spelen in Parijs wil net als in Tokio surfen, skateboarden en muurklimmen organiseren, maar voegt er ook breakdance aan toe. Die sport maakte nog nooit deel uit van het programma op de Olympische Spelen. Toeval is het niet dat Parijs net voor breakdance kiest. Frankrijk zou er meteen een medaillekans bij hebben, want het land kent een sterke breakdancecultuur.

   

  Het voorstel van de Parijse organisatie is meteen onderwerp van controverse. De voorzitter van de Franse biljartfederatie reageerde snel. "Ik accepteer nog dat we verliezen van squash, maar het moeten afleggen van breakdance is hallucinant."

   

  De definitieve knoop wordt pas eind 2020 doorgehakt door het Internationaal Olympisch Comité. De acrobatische danssport was vorig jaar wel al te zien op de Jeugdspelen in Buenos Aires.