• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederland wil met Vuelta-start "(dikke) kinderen aan het sporten krijgen"

  In 2020 organiseert Nederland de eerste 3 Vuelta-ritten.

  In 2020 organiseert Nederland de eerste 3 Vuelta-ritten.

  Met de Vuelta in Utrecht ontvangt Nederland in 2020 voor de 11e  keer de start van een grote ronde. "Dat is heel speciaal", zegt oud-renner Bram Tankink. "Het enige minpunt is de CO2-uitstoot."

  Tankink: "Start grote ronde brengt veel inkomsten met zich mee"

  In zijn carrière stond Bram Tankink zelf 3 keer aan de start van een grote ronde die in Nederland van start ging. "Een grote ronde naar een klein land halen, is wel
  speciaal", vertelt Tankink. "Maar de verplaatsing is wel heel groot van Nederland naar Spanje. Dat betekent CO2-uitstoot en daar ben ik niet heel blij om."

   

  "De Vuelta-start zal in elk geval leven in Nederland. Naar de Tour-start in Utrecht 2015 kwam een pak mensen. En dat was ook zo bij de Giro-start in Apeldoorn 2016. Het zal ook meer kinderen aanzetten om te fietsen."

   

  Hoe komt het dat Nederland zo tuk is op de start van grote rondes, tussen 2009 en 2020 liefst 6 keer? "In Nederland hebben we minder wielerwedstrijden dan België. We hebben enkel de Amstel Gold Race. Misschien is het daarom wel dat we die grote rondes naar Nederland halen. Nederlanders zijn ook sterk in lobbywerk."

   

  Een grote start halen kost wel miljoenen euro's. "Of we die investeringen kunnen verantwoorden? Zo’n Vuelta-start brengt veel inkomsten met zich mee in de horeca", besluit Tankink.

  "Kinderen laten zien hoe mooi het is om te bewegen"

   

  • Paul Depla (burgemeester Breda, waar de 3e Vuelta-rit start en aankomt): "Zo'n Vuelta-start brengt heel veel op. We  zullen ook heel veel activiteiten organiseren. In wijken waar weinig gesport wordt en misschien veel dikke kinderen wonen, zullen we die kinderen weer aan het fietsen proberen te krijgen. We zullen hen laten zien hoe mooi het is om te bewegen. Dat is de echte betekenis achter het binnenhalen van de Vuelta-start. Sport verbroedert de samenleving."
   
  • Jan Janssen (won 1 keer de Tour en de Vuelta): "De eerste keer dat de Tour naar Nederland kwam, was in 1954. Er was toen een passage door ’s Hertogenbosch. Volgens de mensen daar halen ze daar nog altijd profijt uit. En ook in Utrecht genieten ze nog altijd van de publiciteit die de Tour-start in 2015 met zich meebracht. De start van de Vuelta in 2020 kost 15 miljoen euro. Maar het is zijn geld zeker waard."

   

  • Joop Zoetemelk (won 1 keer de Tour en de Vuelta): "Nederland is een fietsland. Zo’n Vuelta-start is interessant voor de Nederlanders. Ze kijken naar de koers en ze leven ernaar toe. Als renner is er niks mooiers dan in eigen land te beginnen aan een grote ronde. In de Tour van 1973 veroverde ik meteen de gele trui in Scheveningen. Dat was fantastisch."

   

  De 3 Nederlandse Vuelta-ritten in beeld

  Tankink: "Vuelta-start zal kinderen aanzetten om te fietsen"

  Zoetemelk: "Nederland is een fietsland"

  Janssen: "Het is zijn geld zeker waard"

  Burgemeester Breda: "Vuelta past bij deze fietsregio"