• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Geneugden (coach Malawi): "Mijn topspelers krijgen 400 euro per maand"

  Van Geneugden stoomt een jonge selectie klaar voor de toekomst.

  Ronny Van Geneugden staat bijna twee jaar aan het roer als bondscoach van Malawi en ziet progressie. "Ik lever een groep van spelers af tussen 18 en 23 jaar, waar de ze volgende vijf tot tien jaar mee verder kunnen."

  Jarenlang was Ronny Van Geneugden aan de slag als coach in België, bij Racing Genk (2008-2009), OH Leuven (2010-2014) en Waasland-Beveren (2014). In april 2017 koos hij voor een avontuur als bondscoach van Malawi. Op dit moment is hij met de nationale selectie op stage in België voor enkele oefenduels tegen onder meer STVV, OHL en Patro Eisden.

   

  Na bijna twee jaar aan het roer heeft Van Geneugden de nationale ploeg naar zijn hand kunnen zetten. "Ik ben begonnen met de meest ervaren spelers niet meer op te roepen", vertelt hij aan Sporza. "Dat kwam me op veel kritiek te staan, maar ik wou progressie zien. Ik ben dan het hele land rondgetrokken op zoek naar jonge talenten om te trainen."

   

  "Enkele maanden geleden hebben we thuis 0-0 gelijkgespeeld tegen de Afrikaanse kampioen Kameroen. Dat was een historische prestatie. Ik heb 33 procent van de matchen verloren, veel gelijkgespeeld, maar intussen wel de groep verjongd. Dat wordt geapprecieerd."

  Van Geneugden ging in het hele land op zoek naar jonge talenten.

  "Mijn spelers dromen van het buitenland"

  Van Geneugden hield het niet bij een verjongingskuur. "Ik moest ook een bepaalde structuur, strategie en filosofie opzetten. Ik heb enkele ex-voetballers, de zogenaamde "legends" van Malawi die 70 of 80 interlands hebben gespeeld, kunnen overtuigen om bij de technische staf te komen. De jonge voetballers kijken daar naar op."

   

  "Op termijn kunnen zij het dan ook overnemen. Mijn uiteindelijke ambitie is om jongens vanaf 12 jaar een goede opleiding te geven. Op een kunstgrasveld training te geven, kleedkamers met water aan te bieden, leslokalen te bouwen. Zo kunnen talentvolle spelertjes de combinatie school–voetbal maken."

   

  "Ik had vorig jaar een speler opgeroepen die geen gsm had, nog nooit op een matras had geslapen, laat staan dat hij in een vliegtuig had gezeten. Ook die jongens die hier nu in België zijn komen in een wereld terecht die voor hen de hemel op aarde is.”

   

  "Die jongens willen met voetbal op de ladder van de maatschappij klimmen. Ze hopen op termijn naar het buitenland te kunnen gaan en daardoor de hele familie van levensonderhoud te kunnen voorzien. Nu verdienen onze topspelers tussen de 350 en 400 euro per maand.” 

  De voetballers willen hun familie van onderhoud voorzien.

  De Rode Duivels als voorbeeld

  Van Geneugden ziet mondjesmaat resultaten met de nationale ploeg, maar wat is zijn uiteindelijke doel? "Ik lever nu een groep van spelers af tussen 18 en 23 jaar, waar ze de volgende vijf tot tien jaar mee verder kunnen. De Rode Duivels stonden in 2008 nog nummer 71 op de wereldranglijst, in 2015 werden ze eerste. Dat was toen ook een ploeg die gekneed moest worden."

   

  "Wij pendelen nu met Malawi tussen plaats 115 en 130. Als wij een lichting kunnen klaarstomen en doorstoten naar nummer 70 of 60, dan kan je die prestatie vergelijken met de Rode Duivels. Soms lever je als trainer een belangrijkere prestatie door een ploeg erin te houden dan door kampioen te worden."

   

  "Of ik daar na mijn contract (dat in april afloopt) nog bij ben, dat weet ik niet. Ze willen graag dat ik blijf, dat is bespreekbaar. We moeten de volgende jaren met deze groep oogsten. Maar het is niet de naam die voor die groep staat, wel de

  richting die is ingeslagen."

  Van Geneugden speelde gisteren met Malawi een oefenduel tegen het STVV van Marc Brys.