• home
 • video
 • pas verschenen

  Kopenhagen krijgt Tourstart in 2021: "Grootste koers ontmoet wielerstad van de wereld"

  Goss, Cavendish en Greipel

  Kopenhagen organiseerde in 2011 het WK wielrennen. Mark Cavendish werd er wereldkampioen.

  De Tour de France zal in 2021 voor het eerst Denemarken aandoen. Sterker nog, Kopenhagen krijgt de eer de Tour op gang te vlaggen.

  Het was de Deense minister van Financiën die het nieuws per ongeluk de wereld instuurde met een (inmiddels verwijderde) tweet. Even later bevestigde Tourbaas Christian Prud'homme het gerucht aan de Franse zender Europe 1.

   

  "In Kopenhagen zijn er meer fietsen dan inwoners. Het wordt een huwelijk tussen de grootste wielerkoers ter wereld en de grootste wielerstad ter wereld", zegt Prud'homme.

   

  De Tour gaat van start met een tijdrit over 13 kilometer door Kopenhagen. "Biljartvlak en razendsnel", klinkt het. Daarna trekken de renners van Roskilde naar Nyborg, met als aantrekkingskracht én scherprechter 2 enorme bruggen over de Baltische Zee, waar de wind in het peloton vrij spel zal hebben.

   

  De laatste rit loopt van Vejle naar Sønderborg, waarna de renners een rustdag krijgen om koers te zetten richting Frankrijk.

   

  Vermoedelijke rittenschema:

  • Rit 1: Kopenhagen-Kopenhagen (tijdrit, 13 km)
  • Rit 2: Roskilde-Nyborg (180 km)
  • Rit 3: Vejle-Sønderborg (170 km)

  25 jaar na Tourzege Bjarne Riis

  Het Deense wielrennen zit de laatste jaren enorm in de lift. In 2011 was Kopenhagen al het toneel van het WK, waar Mark Cavendish wereldkampioen werd. Denemarken kan momenteel ook bogen op een gouden generatie, met onder meer Michael Valgren Andersen, Mads Pedersen, Søren Kragh Andersen en Magnus Cort Nielsen.

   

  In 2021 zal het ook 25 jaar geleden zijn dat Bjarne Riis de Tour heeft gewonnen, al is dat iets waar de Tourorganisatie door de dopingbekentenissen van Riis niet al te veel aandacht aan zal willen besten.