• home
 • video
 • pas verschenen

  Groenendaal: "Mis topsportmentaliteit bij Van der Haar, Sweeck & co"

  Michael Vanthourenhout (r), Laurens Sweeck (m) en Lars van der Haar (l)

  Michael Vanthourenhout (r), Laurens Sweeck (m) en Lars van der Haar (l) vielen naast het WK-podium.

  Richard Groenendaal was tijdens zijn carrière als veldrijder al een man met een mening en dat is na zijn carrière niet veranderd. De ideale gesprekspartner voor Christophe Vandegoor in zijn podcast. 

  Beluister de podcast met Richard Groenendaal

  Je kunt de podcast met Richard Groenendaal hieronder beluisteren, maar natuurlijk ook waar je normaal je podcasts downloadt. 

  "Op de top 3 na heeft de top 10 me wel teleurgesteld"

  Het veldritseizoen loopt op zijn laatste benen en in zjin podcast blikt Christophe Vandegoor samen met Richard Groenendaal terug op het voorbije veldritseizoen. De Nederlandse wereldkampioen van 2000 is opvallend hard voor de "subtoppers".

   

  "Op de grote 3 na heeft de rest van de top 10 me wel teleurgesteld. Het gaat dan niet enkel over Laurens Sweeck, maar ook Van Kessel, Van der Haar, Soete, Adams en in mindere mate Vermeersch. Ik bespeur een vorm van gelatenheid bij hen."

   

  "Ze worden liever vijfde, dan dat ze proberen om op het podium te geraken. Ze pakken hun puntjes en ze halen hun selecties, zodat er geen kritiek kan komen van sponsors of publiek. Maar ik mis bij al die mannen een topsportmentaliteit. Als supporter vind ik dat jammer", zegt Groenendaal.

   

  Wat moet er dan anders? "Ik zou ervoor gaan om me in de eerste ronden tussen de toppers te nestelen. Dan kun je weggezet worden als irritant, maar je verhoogt wel je niveau. Achteraan rijd je gewoon je eigen tempo en verbeter je niet."

  "Vanthourenhout is de positieve uitzondering op de regel"

  Eén veldrijder heeft Groenendaal wel verrast. "Michael Vanthourenhout is de positieve uitzondering op de regel. Dat is een knokker en die heeft vooral in de tweede helft van het seizoen een enorme stap vooruit gezet. Je ziet ook dat hij daardoor verbeterd is en eigenlijk achter de grote 3 de vaste vierde man geworden is."

   

  "Die mannen zullen nu zeker zeggen: "Makkelijk lullen, Richard heeft vroeger ook veel dingen verkeerd gedaan." Maar als je mijn mening vraagt, dan denk ik dat het anders kan en moet. Je moet aan de slag met die mannen. Ik zou in hun programma schrappen en proberen om echt goed te zijn in de veldritten die je wel rijdt."

  Richard Groenendaal in actie tijdens een veldrit.