• home
 • video
 • pas verschenen

  Koninginnenrit Oman: leider Loetsenko boekt 3e zege van week

  " "

  Aleksej Loetsenko komt solo aan op de top van Green Mountain.

  Aleksej Loetsenko heeft zijn meesterschap in de Ronde van Oman nog wat meer in de verf gezet: de Kazak van Astana kwam solo over de streep in de koninginnenrit en is steviger leider. De Fransman Fabien Grellier en de Italiaan Domenico Pozzovivo mochten mee op het podium.

  Bekijk de aankomst van Loetsenko op Green Mountain:

  Lietaer is 2 keer beste Belg

  De vijfde rit in Oman was de zwaarste klus voor het peloton. De aankomst lag bovenop Green Mountain, een slotklim van 5,7 km aan 10,5 procent met een steilste kilometer van 13,5 procent.

   

  De rest van het parcours was golvend en nodigde 3 Belgen (Steels, Van Rooy en Mortier) uit tot een vlucht van de dag met 3 Fransen. Astana (Loetsenko) en Bahrein-Merida (Pozzovivo) controleerden de koers voor hun kopmannen, de twee belangrijkste kandidaten voor rit- en eindwinst.

   

  Toch werd de kracht van de kopgroep onderschat. De Fransman Grellier hield ei zo na stand. Loetsenko kon de laatste vluchter pas op 200 meter van de finish voorbijsteken. De Kazakse kampioen pakte uiteindelijk zijn 3e zegetuil van de week met 7 seconden voorsprong op de renner van Direct Energie. Pozzovivo was derde voor Rui Costa en witte trui Elie Gesbert.

  Eliot Lietaer (Wallonie-Bruxelles) was de beste Belg in de daguitslag op plaats 13. Steff Cras (Katjoesja-Alpecin) werd 15e.

   

  Greg Van Avermaet moest zijn tweede plaats in het algemene klassement afstaan. Hij finishte als 32e. Lietaer is nu de beste Belg in de stand op rang zeven. Met 44" voorsprong op dichtste concurrent Pozzovivo lijkt Loetsenko met nog 1 vrij vlakke etappe op het menu zeker van een tweede opeenvolgende eindzege in Oman.

  Uitslag rit 5:

  Stand:

  1. Aleksej Loetsenko (Kaz) in 18u38'39"
  2. Domenico Pozzovivo (Ita) op 44"
  3. Jesus Herrada (Spa) - 47"
  4. Rui Costa (Spa) - 53"
  5. Elie Gesbert (Fra) - 1'03"
  6. Jan Polanc (Svn) - 1'14"
  7. Eliot Lietaer - 1'25" 
  8. Fabien Doubey (Fra) - 1'31"
  9. Brandon McNulty (VS) - 1'43"
  10. Quentin Pacher (Fra) - 1'51"
  11. Steff Cras - 1'53"
  16. Oliver Naesen - 2'27"
  17. Greg Van Avermaet - 3'04"