• home
 • video
 • pas verschenen

  Jbari over Denayer: "Heel de stad Lyon en de journalisten zijn fan van hem"

  Denayer in duel met Luis Suarez.

  Denayer in duel met Luis Suarez.

  In de Champions League bewees Jason Denayer gisteren tegen Barcelona zijn waarde voor Lyon. "Hij is bij zijn team de patron van de verdediging", vertelt ex-voetballer Nordin Jbari aan Sporza.

  Jbari: "Zonder Denayer zou Lyon het veel moeilijker gehad hebben"

  Na de 2-1-zeges tegen zowel Manchester City als PSG eerder dit seizoen stuntte Lyon gisterenavond opnieuw in de Champions League. De Franse ploeg hield Barça koest onder impuls van een sterke Jason Denayer.

   

  Toonaangevend sportblad L’Équipe gaf Denayer 8/10. Analist voor RTBF Nordin Jbari werpt zijn licht op de Rode Duivel, die bijna niet aan de aftrap verscheen door een blessure aan zijn adductoren.

   

  “Denayer is bij Lyon de patron van de verdediging, daarom was het zo belangrijk dat hij aan de aftrap kwam", zegt Jbari. "Zonder Denayer was het een andere wedstrijd en valt de uitslag niet te voorspellen. "

   

  "Lyon zou het het sowieso moeilijker hebben gehad. Met Denayer is de Franse club een beter team en maakt het meer kans tegen een topteam als Barça.”

  "Denayer is héél snel"

  “Denayer is niet gewoon een verdediger. Hij staat goed in positie, wint veel duels en is héél snel. En vooral dat laatste is cruciaal op zo’n hoog niveau als de Champions League", zegt Jbari.

   

  "Op een gegeven moment passeerde Messi hem, maar kon hij dankzij zijn snelheid toch nog terugkeren en Messi afstoppen. Een verdediger als hem heb je echt nodig in een wedstrijd tegen Barça.”

   

  "Lyon is een jeugdige ploeg die goed voetbalt en graag aanvalt. Als de spelers zo enthousiast naar voren trekken, heb je natuurlijk ook een zekere stabiliteit nodig. En die levert Denayer."

   

  "Hij breekt heel veel counteraanvallen af. Zijn goede positiespel en duelkracht zijn daarbij belangrijk, maar vooral zijn snelheid speelt daarin een heel grote rol.”

  "Niet verwacht dat hij zo sterk zou terugkomen"

  Na de 3-1-nederlaag in de kwartfinales van het EK tegen Wales schreven veel kenners en supporters Denayer af. “Ik had er geen kruis over gemaakt, maar dat hij zó sterk zou terugkomen, had ik ook niet verwacht”, zegt Jbari eerlijk.

   

  “Een hele poos geleden, zag ik hem bij de beloften een heel slechte wedstrijd spelen. Hij beleefde dan twee moeilijk jaren en nu bij Lyon behoort hij tot de besten. Dat is voetbal, en als je dat kan, betekent dat dat je mentaal heel sterk bent. En dat is een belangrijke kwaliteit om op hoog niveau te spelen.”

   

  “Een goede speler blijft een goede speler. Hoe hij presteert, hangt vaak af van de trainer. Bepaalde spelers hebben meer vertrouwen nodig dan andere en Denayer is zo iemand. Bij deze coach krijgt hij dat."

   

  "Lyon-coach Génésio trainde vroeger jeugdploegen, dus die weet hoe hij met jonge spelers moet omgaan. Denayer krijgt dat vertrouwen trouwens niet alleen van zijn coach. Heel de stad en ook de journalisten zijn fan.”

  "Zoals Kompany leren ploegmaten coachen"

  Hoeveel rek zit er nog op bij Denayer? “Als verdediger is hij al echt gewoon goed. Punt", zegt Jbari. "Hij is hard, hij is snel, maar Denayer kan nog beter."

   

  "Bij de Rode Duivels was zijn grootste probleem dat hij toen heel weinig ervaring had en zich echt heel erg concentreerde op zijn eigen spel."

   

  "Als hij nog meer ervaring opdoet, kan hij leren zich tegelijkertijd ook te concentreren op zijn ploeggenoten en hen zo te coachen. Als Denayer dat zoals Kompany kan leren beheersen, kan hij zeker de stap naar een grote club zetten.”