• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in Belga Sport: "Met 2 zakken vol Belgische franken in Tokio"

  Van Rossem: "Tegen wil en dank in de Formule 1"

  De excentrieke Jean-Pierre Van Rossem maakte niet alleen furore in de Belgische politiek. Ook de wereld van de Formule 1 zette de intussen overleden zakenman een tijdje op zijn kop. Belga Sport maakte er een aflevering over.

  In de bizarre wereld van de Formule 1 anno 1989 zocht de Engelsman Mike Earle geld om met zijn team Onyx de stap te zetten naar de top. Wanneer hij de excentrieke Jean-Pierre Van Rossem aan boord kon hijsen, dacht hij de jackpot gewonnen te hebben.

   

  Met Belgisch geld en een Belgische piloot, de jonge Bertrand Gachot, werd Onyx-Moneytron 'de Belgische F1-stal'.

   

  Maar het geld smolt snel weg, de ego's clashten en de rekeningen stapelden zich op. De chaos die volgde, was er een van rancune en verdachtmakingen, maar ook van kameraadschap en snelheid in de razende, genadeloze omgeving van de F1.

   

  Het leverde meer dan genoeg materiaal op voor een unieke aflevering van Belga Sport die u volledig kunt herbekijken op www.vrtnu.be.

  "Van Rossem? Een extreem exemplaar in de Formule 1"

  De entree van Jean-Pierre Van Rossem in de F1 bleef niet onopgemerkt, zo veel is duidelijk. Hij was een atypische figuur die de meeste mensen wel even deed schrikken, maar het werkte ook wel in het voordeel van zijn ploeg Onyx-Moneytron.

   

  Journalisten getuigen: "Hij liep rond in de schoenen van de rijders. Dat oogde belachelijk, maar daar had hij lak aan." En nog: "Ze hadden wel al enkele vreemde vogels gehad in de Formule 1, maar dit was wel een heel extreem exemplaar."

   

  Van Rossem kijkt met plezier terug op die periode: "Ik was totaal niet sportief en ik was nonchalant. Dat maakte van zichzelf reclame zonder dat ik iets moest doen."

   

  Bertrand Gachot: "Ik had er wel respect voor. Van Rossem had als geen ander begrepen dat mooie auto's, knappe vrouwen en boten de aandacht trokken."

  "Met 2 zakken vol Belgisch geld op straat in Tokio"

  Hoewel er weinig vragen werden gesteld binnen de ploeg over de herkomst van het geld van Jean-Pierre Van Rossem, fronste rijder Stefan Johansson wel even zijn wenkbrauwen toen hij eindelijk betaald werd.

   

  "Ik was het hele jaar nog niet betaald geweest. Geen cent. Toen we in Japan waren voor de GP van Suzuka ontbood Van Rossem me op zijn hotelkamer. Hij vertelde me dat hij mijn loon bij zich had."

   

  "Aangezien het over mijn jaarloon ging, was dat een substantieel bedrag. Daar stond ik dan, buiten aan het hotel in Tokio, met twee zakken vol Belgische franken. Hij betaalde wel alles."

  "Ik had er genoeg van en sleurde Johansson uit zijn auto"

  Tussen rijders Bertrand Gachot en Stefan Johansson boterde het niet al te best. Het conflict escaleerde toen de auto's van beide rijders het begaven tijdens de kwalificaties voor de GP van Frankrijk.

   

  "We hadden maar een uur de tijd om ons te kwalificeren", zegt Gachot. "Maar zowel mijn auto als die van Johansson begaven het. En er was maar een reserve-auto."

   

  "Ik zag Stefan spurten naar de reserve-auto. Hij zette zich erin, maar wilde nog niet vertrekken. De omstandigheden waren volgens hem nog niet optimaal. Pas 10 minuten voor tijd vertrok hij en kwalificeerde zich."

   

  "Toen hij opnieuw de pits binnenreed, wilde hij nog even uitblazen in de auto. Ik had er genoeg van, sleurde hem eruit en heb mijn beste tijd gereden."