• home
 • video
 • pas verschenen

  BV's moeten meer mensen met een beperking aan het sporten krijgen

  Jean-Marie Pfaff

  Jean-Marie Pfaff is de peter van de campagne.

  Een nieuwe campagne moet het aantal Belgische G-sporters van 8.000 naar 20.000 brengen tegen volgend jaar. Met de steun van BV's en sporters willen de initiatiefnemers van G-Sport Vlaanderen vooral kinderen en jongeren met een beperking aan het sporten krijgen.

   Met de invoering van "het decreet houdende erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector" wordt de werking van G-sport Vlaanderen voor het eerst structureel verankerd en officieel erkend.

   

  "Deze erkenning is een mooi startpunt, maar we hebben nog een weg te gaan", vertelt Dave Vanhoutte, stichter van G-voetbal Marke en bezieler van het initiatief. In ons land zijn er zo'n 165.000 mensen met een beperking, maar amper 8.000 personen oefenen een sport uit. Er zijn ook maar 800 clubs. Toch is er ook potentieel, want heel wat kinderen staan op een wachtlijst.

   

  Verschillende BV's zetten hun schouders onder dit project met als doel G-sport toegankelijker maken in Vlaanderen. "Door meer bewustwording te creëren, hopen we niet enkel meer teams te kunnen oprichten, maar ook dat we in de toekomst een nationaal team kunnen hebben."

   

  Met peter Jean-Marie Pfaff, en meters Gella Vandecaveye en Justine De Jonckheere wordt er nu volop gewerkt aan de verdere groei en bekendheid van G-sport in België. Tegen 2020 wil G-sport 3.000 G-voetballers en 20.000 G-sporters de kans kunnen geven om te sporten.

   

  "De gevolgen van dergelijke initiatieven voor de kinderen reiken ver: zo leren ze sociale vaardigheden, winnen ze aan zelfvertrouwen en staan ze sterker in hun schoenen", zeggen de initiatiefnemers.

  Gella Vandecaveye

  Gella Vandecaveye is samen met ex-Miss Justine De Jonckheere meter van de campagne.