• home
 • video
 • pas verschenen

  De Ketele: "Volgens mij is er geen plaats voor Keisse in Tokio"

  Kenny De Ketele en Robbe Ghys gaan in Polen voor de wereldtitel ploegkoers.

  Op het WK baanwielrennen van volgende week in Polen zal Kenny De Ketele in de ploegkoers een duo vormen met Robbe Ghys. De Ketele en Ghys liggen ook in poleposition om als duo naar de Olympische Spelen in Tokio te trekken. Dat betekent dat Moreno De Pauw en Iljo Keisse wellicht naast de boot vallen. "Iljo verdient op dit moment eigenlijk geen selectie", zegt De Ketele. 

  Ruim een half jaar geleden kroonden Kenny De Ketele en Robbe Ghys zich in Glasgow tot Europees kampioen in de ploegkoers. De twee mogen volgende week in Polen ook een gooi doen naar de wereldtitel. 

   

  "Er is sinds het EK eigenlijk geen discussie geweest over wie de ploegkoers zou rijden", vertelt De Ketele. "Robbe en ik zijn een heel sterk duo, en als regerende Europese kampioenen hebben wij onze plaats op het WK."

   

  Met Moreno De Pauw won De Ketele onlangs nog de Zesdaagse van Kopenhagen. "Dat ik niet met Moreno rijd op het WK, betekent niet dat hij op een zijspoor belandt", vindt De Ketele. "Hij maakt trouwens ook nog altijd deel uit van de selectie, voor de scratch en de ploegenachtervolging."

   

  Het ziet er sterk naar uit dat De Ketele en Ghys ook op de Spelen in Tokio voor een olympische medaille zullen mogen strijden in de ploegkoers. "We liggen in poleposition, ja. Maar we moeten er blijven voor vechten. Dat betekent: bevestigen in de wedstrijden en keihard werken op training." 

  De Ketele en Ghys met hun gouden medaille op het EK van vorig jaar.

  "Keisse kan niet dezelfde opofferingen brengen als wij"

  En wat met Iljo Keisse? De renner van Deceuninck-Quick Step wilde na zijn zege in de Zesdaagse van Gent zijn olympische droom nog niet opbergen. "Tijdens de Zesdaagse zei Iljo me eerst dat Tokio niet aan de orde was en daarna zette hij de deur toch weer op een kier. Ik denk dat zijn olympische deur een klapdeur is", lacht De Ketele.

   

  "Kijk, ik heb heel veel respect voor de atleet Iljo Keisse. Hij is een heel sterke renner, maar voor mij is hij geen kandidaat meer voor Tokio. Wij zijn non-stop met dit project bezig, wij werken hier heel hard voor, en die opofferingen kan Iljo niet brengen."

   

  "Het is niet dat hij dat niet zou willen, maar door zijn wegprogramma is er te weinig tijd voor het baanwerk. Stel dat hij zijn programma anders kan afstemmen met zijn ploeg, dan zou hij wel een kandidaat zijn. En zou hij de concurrentie voor een plaats in de ploegkoers serieus verhogen."

   

  "Maar nu zijn we halfweg de kwalificatie voor de Olympische Spelen en hij is er nog nergens bij kunnen zijn. Dan kun je zeggen dat hij eigenlijk geen selectie verdient en dat er voor Iljo dus geen plaats is in Tokio." De Ketele eindigde met Keisse op de ondankbare vierde plaats op de Spelen van 2008 in Peking.

  Ik heb heel veel respect voor de atleet Iljo Keisse, maar we zijn halfweg de kwalificatie voor de Olympische Spelen en hij is er nog nergens kunnen bij zijn

  Kenny De Ketele

  Moreno De Pauw: "Ik geef de ploegkoers nog niet op"

  Voor Moreno De Pauw was het geen verrassing dat hij de ploegkoers niet zal rijden op het WK. "De keuze van de bondscoach voor De Ketele en Ghys is logisch. Na hun Europese titel voelde ik het ook wel aankomen", vertelt De Pauw. 

   

  "Dat betekent niet dat ik me opzijgeschoven voel. Ik blijf gemotiveerd voor de ploegkoers, en ik wil tonen dat ik het ook waard ben om op de Spelen te rijden."

   

  "Ik doe het ook veel te graag. De ploegkoers is een van de redenen waarom ik op de piste gaan rijden ben. Ik blijf me dus 100% inzetten om richting de Spelen te werken."