Ga naar de inhoud

De Keersmaecker zingt clublied RC Mechelen bij voorstelling: "Moeten niet concurreren met KVM"

François De Keersmaecker draagt RC Mechelen al zijn hele leven in zijn hart.

In het Oscar Van Kesbeeckstadion is voormalig bondspreses François De Keersmaecker voorgesteld als nieuwe voorzitter van Racing Mechelen. De wilde plannen uit het verleden worden onder zijn leiding ingeruild voor een nuchter beleid. "We willen op middenlange termijn een vaste waarde worden in 1e Amateur."

De persconferentie begon met het clublied van Racing Mechelen, "Racing, doet er nog eentje bij". Bij de strofes was de nieuwe voorzitter nog wat aarzelend, maar bij het refrein zong en klapte hij enthousiast mee. Zo werd al meteen duidelijk dat François De Keersmaecker ook na zijn afscheid bij de voetbalbond zijn eeuwige glimlach niet heeft verloren.

 

"Ik onthoud alleen de positieve zaken", zegt De Keersmaecker over zijn 11 jaar als bondspreses. "Ik heb die periode vrij vlug kunnen verwerken. Ik kan ook geen energie steken in negatieve dingen. We hebben onder mijn leiding toch heel wat kunnen neerzetten."

 

"En op een bepaald moment mag er ook verandering aan de top komen. Ik had nooit de ambitie om tot mijn 75e - of 76e, zoals nu ook mogelijk blijkt te zijn (toch een klein steekje naar huidige voorzitter Gérard Linard, red) - te blijven."

"Dat refs betrokken zouden zijn in voetbalschandaal was klop voor mij"

De Keersmaecker mag de voetbalbond dan wel de rug toegekeerd hebben, dat neemt niet weg dat hij de verhalen over omkoping, waarbij ook scheidsrechters betrokken zouden zijn, met lede ogen aankijkt. "De arbitrage heeft mij altijd na aan het hart gelegen, ik ben zelf in het voetbal begonnen als scheidsrechter."

 

"Dat er scheidsrechters betrokken zouden kunnen zijn, was voor mij toch een klop. Dat had ik niet verwacht. Als bond strijd je in dit dossier ook met ongelijke wapens, want je kunt niemand verplichten om verklaringen af te leggen, kunt geen telefoontaps doen,... Toch heb ik er vertrouwen in dat wat naar boven moet komen ook naar boven zal komen."

De Keersmaecker zingt het clublied mee

"Het bloed kruipt waar het niet gaan kan"

2 jaar na zijn afscheid bij de bond heeft De Keersmaecker er met Racing Mechelen een nieuwe uitdaging in het voetbal bij. De traditieclub ging de voorbije jaren als een jojo op en neer door de lagere reeksen. Momenteel vecht RC Mechelen in de 3e amateurklasse tegen de degradatie.

 

"Er zijn 2 redenen waarom ik voorzitter van RCM wou worden. Ten eerste: het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik wou na mijn periode bij de bond weer een bestuursfunctie in het voetbal. Ik heb ook een enorme band met Racing, want de grootvader van mijn vrouw is Oscar Van Kesbeeck, een iconische figuur bij deze club, die ook zijn naam aan het stadion gaf."

 

"Ten tweede raakte ik gecharmeerd door de club zelf, die uit een diep dal is gekropen. Er is een fantastisch bestuur, maar ze hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze hebben veel energie moeten steken in het wegwerken van de schulden uit het verleden."

 

"Toch heeft de club ook veel energie gestoken in de jeugdwerking, in een buurt die niet zo begenadigd is in het Mechelse. Ze geven ook jongens en meisjes met wat minder talent de kans om te sporten, iets wat ik als bondsvoorzitter ook belangrijk vond."

"Ik probeer infrastructuurdossier te deblokkeren"

De Keersmaecker zal zich met zijn netwerk vooral mengen in het stadiondossier. Want het huidige Oscar Van Kesbeeckstadion is verouderd. "Er is een nieuwe infrastructuur nodig, maar dat is niet evident. Ik zal proberen het dossier te deblokkeren."

 

De sportieve ambities zijn dan weer bescheiden: "Racing zal altijd een amateurclub blijven. De ambitie om te concurreren met KV Mechelen, de andere grote club uit Mechelen, is niet realistisch. Dat is ook een van de oorzaken van de teloorgang geweest. Maar op middellange termijn moet een vaste plaats in 1e amateur mogelijk zijn."

De Keersmaecker: "Onthoud alleen de positieve zaken van bij de bond"