• home
 • video
 • pas verschenen

  Elke dag voetbal op tv: "Maar 30% van voetballers heeft last van depressie"

  Een zware blessure zou de kans op psychologische problemen vergroten.

  Dankzij Europees voetbal, de FA Cup en competitievoetbal is er deze week opnieuw 7 dagen voetbal op televisie. Leuk voor de liefhebbers, maar de spelersvakbond FIFPro waarschuwt voor de fysieke en psychologische gevolgen voor voetballers.

  Slaapproblemen, depressie en angst

  Vorige week woensdag organiseerden de Belgische vakbonden een algemene staking.

   

  Wij hebben geen weet van voetballers die deelnamen aan de staking door niet op te dagen voor hun training. Nochtans is werkdruk ook bij professionele voetballers een aandachtspunt volgens FIFPro.

   

  Dat veel wedstrijden in korte tijd tot meer blessurelast leiden, zal niemand verrassen, maar steeds meer onderzoek wijst ook op psychologische klachten bij voetballers.

   

  Wie een zware blessure oploopt in zijn carrière zou tot vier keer meer kans hebben om te maken te krijgen met psychologische problemen als depressie, slaapproblemen en angst.

   

  "20% van de voetballers rapporteert slaapproblemen, 30-35% zegt depressieve klachten te ervaren tijdens hun carrière. Die cijfers komen overeen met de gemiddelde bevolking”, zegt onderzoeker Vincent Gouttebarge.

  20% van de voetballers rapporteert slaapproblemen, 30-35% zegt depressieve klachten te ervaren tijdens hun carrière. Die cijfers komen overeen met de gemiddelde bevolking.

  Geen zwaar beroep, maar...

  Professioneel voetballen als een zwaar beroep omschrijven is een brug te ver, geeft Gouttebarge toe. "Met bijvoorbeeld zware medische beroepen is het niet te vergelijken. Elk beroep heeft voor- en nadelen. Veel mensen redeneren dat profvoetballers gecompenseerd worden door het vele geld dat ze verdienen, maar dat is niet waar."

   

  "Wereldwijd kan maar 1% van de voetballers zich permitteren om niet meer te gaan werken als ze op 35 jaar hun carrière beëindigen. Het brede publiek heeft een verkeerd beeld, mede ingegeven door de berichtgeving in de media."

   

  De internationale spelersvakbond wil niet bij de pakken blijven zitten. De vakbond zit op dit moment samen met de FIFA, verschillende competities en clubs om de kalender zo op te stellen dat rekening wordt gehouden met voldoende rust.

   

  In Noorwegen spraken voetbalclubs eind 2018 af om van mentale gezondheid een aandachtspunt te maken. Een onafhankelijke vertrouwenspersoon werd aangesteld om te vermijden dat het verhaal van Torstein Andersen Aase zich herhaalt. De 21-jarige speler van Stabaek, die beschouwd werd als een van de grootste talenten van zijn generatie, verraste vriend en vijand in 2013. Opeens kondigde hij het einde van zijn prille carrière aan. Reden: een depressie.

  Wereldwijd kan maar 1% van de voetballers zich permitteren om niet meer te gaan werken als ze op 35 jaar hun carrière beëindigen.

  Wie is Vincent Gouttebarge?

  Gouttebarge was zelf profvoetballer tussen 1993 en 2007. Door verschillende zware blessures speelde hij in 14 jaar maar 232 matchen en had hij veel tijd om tijdens zijn carrière bewegingswetenschap te studeren. Sinds het einde van zijn carrière werkt hij als docent aan het Academisch Medisch Centrum van de universiteit van Amsterdam en is hij Chief Medical Officer bij de FIFPro, de vakbond voor profvoetballers overal ter wereld. Hij publiceerde al verschillende studies over mentale problemen bij profvoetballers.