• home
 • video
 • pas verschenen

  "Onverstoorbaarheid en geduld zijn verdwenen in spel van Dortmund"

  Een crisis(je) loert om de hoek in Dortmund.

  Een crisis(je) loert om de hoek in Dortmund.

  Bij Dortmund is er de jongste weken zand in de machine geslopen. Het kon al 5 wedstrijden niet meer winnen en van het wervelende voetbal van de heenronde schiet nog maar weinig over. Sporza zocht naar een verklaring bij Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine.

  Na de mindere resultaten van de voorbije weken heeft leider Dortmund nog maar 3 punten bonus op Bayern München. Bovendien werd de club uit de Duitse beker geknikkerd en verloor het in de 1/8e finales van de Champions League met 3-0 bij Tottenham. Is het woord crisis al gevallen in Dortmund?

   

  "Als ze komend weekend ook thuis verliezen van Leverkusen, dan is het zeker crisis", vertelt Jacques Sys. "Dortmund moet zich gewoon herpakken, maar de vraag is hoe ze hieruit kunnen geraken. Zijn ze mentaal sterk genoeg om dat te doen? Dat is moeilijk te voorspellen."

  "Veel heeft te maken met afwezigheid van Reus"

  Waar knelt precies het schoentje? "Ze creëren eigenlijk amper nog doelkansen", weet Sys. "Veel heeft te maken met de afwezigheid van Marco Reus, hun absolute sterspeler. Reus was in de Bundesliga de beste man in de heenronde. Hij is aanvaller, middenvelder, gaat ver mee in de verdediging. Hij verpersoonlijkt het wervelende voetbal van Dortmund en zat echt in de vorm van zijn leven."

   

  "Reus viel uit in de bekermatch tegen Werder, een wedstrijd die ze dan nog verloren hebben na penalty's. Sindsdien is de voorsprong in de competitie geslonken tot 3 punten."

   

  "De onverstoorbaarheid en het geduld in het spel van Dortmund zijn verdwenen. Dat is een van de problemen. Daarnaast zijn er ook heel wat blessures, daar kun je niet omheen. Op Tottenham misten ze 5 basisspelers en dan vooral in de verdediging. Dan maak je fouten. De balans tussen het offensieve en het defensieve is eigenlijk volledig weg. Het vloeiende spel is er niet meer bij."

  Veel heeft te maken met de afwezigheid van Marco Reus. Hij verpersoonlijkt het wervelende voetbal van Dortmund.

  "Ook Witsel deelt in de crisis"

  Niet zo lang geleden leek Dortmund probleemloos op de titel af te stevenen, maar nu hijgt Bayern plots in de nek van de leider. "Ik denk dat het moeilijk zal worden voor Dortmund. De druk zal ook stijgen en daarmee moet je ook kunnen omgaan. Voor sommigen is dat blijkbaar moeilijk."

   

  "Ook Witsel deelt wat mee in de crisis. Hij is niet meer zo dominant, al kan dat ook niet in een ploeg die zo zwalpt."

   

  "Trainer Favre kun je niks aanwrijven. Hij predikt rust. Eigenlijk is er nog altijd niks aan de hand als je 3 punten voorstaat. Maar Dortmund zal zich toch moeten herpakken, want een van de komende weken moet het ook nog naar Bayern."

   

  "Als je de onverstoorbaarheid ziet waarmee ze in de heenronde voetbalden, zou je toch denken dat ze zich gaan herpakken. Dortmund was echt de best voetballende ploeg in de Bundesliga. Je kunt niet verleerd zijn wat je in de heenronde getoond hebt."

  Axel Witsel

  Axel Witsel