Het beste kwartier tv van 2019: Paul Herygers (h)eerlijk over zijn hond Kitty

  Wim Helsen had maandagavond in zijn Canvas-programma Winteruur een wereldkampioen te gast. Paul Herygers, die in 1994 het WK veldrijden won, boetseerde het nu al beste kwartier tv van 2019 in elkaar, met schitterende verhalen over zijn gestorven hond Kitty.

  In Winteruur komen bekende Vlamingen een korte tekst voorlezen die voor hen een bijzondere betekenis hebben, hen inspireren of beïnvloeden. Zo ook Paul Herygers.

   

  "Af en toe lees ik. En af en toe is er dan een tekstje dat me inspireert of tot nadenken stemt", zegt Paul.

   

  "Ik heb een stukje tekst meegenomen uit een liedje van Buurman. Het gaat over een hond die "op" was en op de ouderwetse manier naar de maan geschoten is."

   

  "Dat doe je nu niet meer, maar het is vroeger wél gebeurd. Daar moet je meer lef voor hebben dan naar de dierenarts te lopen voor dat laatste, keiharde spuitje."

   

  "Ik heb zelf een hond gehad, Kitty, een jack russell. Die is 18 jaar oud geworden."

   

  "Ik heb Kitty leren kennen toen ik op het einde van mijn carrière een ritje maakte en stopte bij een vriend in Lille. Plots kwam die kleine jack russell naar mij gelopen. Voor het eerst in mijn leven gebeurde zoiets. Die hond sprong naar mijn benen, ik had hem binnen de kortste keren vast."

   

  "Aan zijn baasje vroeg ik: "Mag ik deze hond hebben in ruil voor mijn fiets?" Mijn vriend antwoordde: "Neen"."

   

  "Dat vond ik wel straf. Maar 's avonds belde hij me weer op en vroeg me of het aanbod nog geldig was. Ik zei: "Neen, maar ik wil de hond wel graag van jou kopen". Zo is Kitty voor 1.000 euro in ons leven gekomen."

  Af en toe lees ik. Dan is er wel eens een tekstje dat me inspireert of tot nadenken stemt.

  "Bijna verdronken in beton"

  "Aanvankelijk moest het hondje van m'n ex-vrouw in een stalletje slapen. Maar na twee dagen en een onweer ben ik dat keffertje daar gaan halen en heb ik Kitty mee in huis genomen."


  "We zijn 18 jaar samengebleven. Toen ik van mijn vrouw scheidde, is Kitty met mij meegegaan. Ze heeft mee gedeeld in de ellende van die scheiding."

   

  "Zo hebben we tijdens mijn eerste nacht alleen in mijn nieuwe boerderijtje samen frieten gegeten, in een huis zonder dak. Voor Kitty had ik ook een satéke gekocht."


  "In dat sabbatjaar ben ik met Kitty op reis geweest naar Rome. In een of andere kerk werden we buitengezet, nadat ik ze mee binnengesmokkeld had in mijn jas."

   

  "Een andere anekdote: ik had me eens laten vertellen dat Kitty veel ouder zou worden als ze een keer zwanger zou geraken. Daarom zijn we een ventje voor haar gaan zoeken."

   

  "Maar Kitty kende dat niet, die had nog nooit met vriendjes gespeeld. Uiteindelijk kwamen we bij Dikke Jef terecht. Uiteindelijk was ze zo vol als een ei: 4 baby's. De eerste baby die er uitkwam, was net de vader, Dikke Jef." 

   

  "Kitty is ooit bijna verdronken. Een vriend van mij was beton aan het storten toen ik daar met Kitty aankwam en ze naar dat beton liep. Ik kon er haar nog net met haar oren uittrekkken."

   

  "Dat menneke heeft nogal wat meegemaakt...  Ze is eens gebeten door een hond die 170 keer groter was dan zij. Die hond heeft met Kitty geschud om haar hals te breken... Als je die foto's ziet, dan doe je de boeken dicht." 

  Bekijk Winteruur met Paul Herygers: