• home
 • video
 • pas verschenen

  Zwemmen Timmers & co straks in het geld door de ISL? "Eindelijk professionalisering"

  Pieter Timmers

  "Timmers vloog vorig jaar de wereld rond voor ocharme 4.000 dollar."

  Het zwemmen staat op het punt een grote stap vooruit te zetten met de introductie van de International Swimming League, die alle toppers meerdere keren per jaar tegen elkaar wil laten strijden. Ronald Gaastra en Sidney Appelboom juichen het initiatief toe.

  De International Swimming League (ISL) is het geesteskind van een Oekraïense miljardair die het onrechtvaardig vond dat er zo weinig geld te verdienen viel met het zwemmen. Na een kleine machtstrijd met de Internationale Zwembond (FINA) staat het licht nu eindelijk op groen.

   

  "Dit was al lang aan het broeien", zegt zwemcommentator Sidney Appelboom. "De FINA heeft die ISL eerst nog lang proberen tegen te houden. "Wie daar aan meedoet, mag niet meer op EK's of WK's zwemmen", dreigden ze. Nu zetten ze toch een stap terug: "Jullie mogen het toch doen, maar wij beginnen toch met onze eigen Series.""

   

  "Dat is natuurlijk vijgen na Pasen. Alle grote namen hebben zich al achter de ISL geschaard. De FINA krijgt door zijn mismanagement nu het deksel op de neus."

   

  "Het werd hoog tijd dat de zwemmers zich zouden verenigen", zegt Ronald Gaastra, hoofdcoach van de Vlaamse Zwemfederatie. "Voor velen is het de mooiste olympische sport, maar je moet wel telkens 4 jaar wachten om ze aan het werk te zien."

  Wat is de International Swimming League?

  "Ze maken een hele belevenis van de ISL, terwijl ze bij FINA in de jaren 70 zijn blijven steken"

  De afgelopen jaren bestond er al zoiets als de FINA World Cup, maar dat was volgens Appelboom een slag in het water. "Timmers moest de halve wereld rondreizen om ocharme 4.000 dollar te verdienen. Die wedstrijden hadden ook wel wat toppers, maar de rest van het veld werd aangevuld met lokale zwemmers. Die diepte was er niet."

   

  Dat zal bij de ISL anders zijn. "Hier zullen alle toppers wél tegen elkaar zwemmen. Die zullen kwaliteit kunnen leveren. Dat maakt het leuk voor de tv en de sponsors. De organisatoren maken er ook een hele show rond, met rook, muziek, allerlei optredens,... Een hele belevenis. En dat terwijl ze bij de FINA nog in de jaren 70 zijn blijven steken."

   

  Appelboom denkt dan ook dat de concurrerende Champions Series van de FINA bakzeil zal halen. "Alle grote namen ondersteunen de ISL. Ik denk dat heel weinig toppers voor de wedstrijden van de FINA zullen kiezen."

   

  Gaastra: "Voor de zwemmers breekt nu eindelijk de periode aan waarop ze professioneel - financieel dan - hun beroep kunnen uitoefenen. Als je het vergelijkt met sporten als tennis en golf, dan hinkte zwemmen duidelijk achterop qua verloning."

  "Wie geweldig jaar draait, kan zo'n 200.000 euro binnenrijven"

  Wat zal dit nu financieel opbrengen voor de zwemmers? "Een zege zou tussen de 5.000 en de 10.000 euro opleveren", weet Ronald Gaastra. "Voor zwemmers zijn dat gigantische bedragen."

   

  "Natuurlijk nog geen bedragen waarvan je zegt: "Ik moet 4 jaar hard werken en ik ben binnen." Maar dat is ook niet de bedoeling. Het wordt rustig opgebouwd."

   

  "Toch zou iemand die een geweldig seizoen draait en alle wedstrijden wint, ik denk maar aan een Sjöström (foto onder), 200.000 euro binnenrijven op een jaar."

   

  "En de ISL wil nog een stap verder gaan door zwemmers ook te belonen voor prestaties op de Olympische Spelen. Dan vallen er bedragen waarvan je zegt: "Owla!" Zo zou een Adam Peaty een miljoen kunnen verdienen als hij olympisch kampioen zou worden."