• home
 • video
 • pas verschenen

  Carcela kent op 26 februari mogelijke sanctie voor middenvinger tegen Anderlecht

  Mehdi Carcela.

  De Geschillencommissie doet pas volgende week een uitspraak.

  Mehdi Carcela kent op dinsdag 26 februari zijn eventuele sanctie voor zijn handgebaren in de klassieker tegen Anderlecht van begin deze maand. Het bondsparket vraagt twee speeldagen schorsing voor de aanvallende middenvelder, die na een afgekeurd doelpunt enkele gestes richting de scheidsrechter maakte. 

  "Obsceen, vulgair en misplaatst"

  Mehdi Carcela was in Standard-Anderlecht de auteur van een fantastisch doelpunt, maar de VAR keurde de prachtgoal af voor een voorafgaande overtreding. Carcela trakteerde de scheidsrechter en zijn assistenten op een "bras d'honneur" en een middenvinger.

   

  Carcela moest zich vandaag voor die gebaren verdedigen bij de Geschillencommissie. "Zijn gedrag is onaanvaardbaar voor een profvoetballer die weet dat er een 40-tal camera's op hem gericht zijn. Het gaat om een weloverwogen actie, waarvoor Carcela beide handen gebruikte. Er kan geen sprake zijn van een ongelukje", zei de bondsprocureur.

   

  "Ik vraag twee speeldagen en 2.000 euro boete. Dat lijkt me niet overdreven. Ik verneem via de pers dat Carcela zich verontschuldigd heeft. Hij erkent dus de materialiteit van de gebaren. Die waren obsceen, vulgair en misplaatst."

  Carcela verdedigde zich vandaag bij de Geschillencommissie

  Geschillencommissie neemt de zaak een week in beraad

  Mehdi Carcela was vandaag aanwezig bij de zitting en ontkende dat de gebaren gericht waren aan scheidsrechter Visser. "Ik nam eerder het systeem van de VAR op de korrel. Maar het was geen gebrek aan respect. Ik maakte een geweldige goal en was door de emoties en de druk gefrustreerd dat het doelpunt afgekeurd werd", was zijn uitleg.

   

  Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, bepleitte de onontvankelijkheid van de strafvordering. "Ik vind in het bondsreglement geen reglementaire grond om Carcela te vervolgen. Er is geen Reviewcommissie meer. En de VAR is bij dit incident niet tussengekomen. Het is klaar en duidelijk, dit dossier kan snel gesloten worden want de actie van het parket is onontvankelijk."

   

  De Geschillencommissie liet vanavond weten dat Carcela pas over een week zijn eventuele schorsing kent. Aangezien het vonnis pas op 26 februari valt, is Carcela vrijdag dus inzetbaar tegen AA Gent. Daarna neemt Standard het nog op tegen Moeskroen, Cercle Brugge en Waasland-Beveren.

  Carcela en Locht.

  Bekijk nog eens de afgekeurde goal van Carcela: