• home
 • video
 • pas verschenen

  Dokter over zaak-Semenya: "IAAF-regel zal juridisch niet standhouden"

  Caster Semenya

  Caster Semenya veroverde op de Spelen in Rio goud op de 800 meter.

  In Lausanne is voor het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de zaak van Caster Semenya van start gegaan. De Zuid-Afrikaanse atlete wil dat de IAAF de regel terugdraait die de testosteronwaarden bij vrouwen beperkt. Dokter Luc Baeyens acht de kans groot dat Semenya haar slag thuis zal halen.

  Caster Semenya is al jarenlang een van de sterkste atleten op de 800 meter, maar haar prestaties zijn altijd gepaard gegaan met beschuldigingen van valsspelen. Semenya heeft van nature te veel testosteron in haar lichaam, waardoor ze er niet alleen mannelijker uitziet maar ook een sportief voordeel heeft.

   

  De Interntionale Atletiekfederatie wil aan de verzuchtingen van de concurrentes van Semenya voldoen door de testosteronwaarden voor vrouwen te beperken tot 5 nanomol/liter. "Bij vrouwen schommelt die waarde normaal gezien tussen 1,5 à 1,8, terwijl het bij mannen van 10 tot 50 nanomol/liter gaat", legt dokter Luc Baeyens uit, een gynaecoloog-sportarts verbonden aan het Brugmann-ziekenhuis in Brussel.

   

  "Sommige vrouwen, die er iets mannelijker uitzien, hebben van nature - en dus niet door doping - hogere waarden. Met medicatie kun je onder de 10 blijven, maar je kunt je ook laten opereren. Die atleten hebben immers mannelijke chrosomen en dus ook mannelijke kenmerken, zoals testikels. Die blijven vaak in de buikholte zitten."

  "Er zijn meer dan 60 genen die je meer kans geven om beter te presteren"

  Maar valt er toch niets te zeggen voor het standpunt van de IAAF, dat er hierdoor oneerlijke concurrentie is? "Ja, maar dat kun je dan ook uitbreiden naar andere genetische afwijkingen. Er zijn meer dan 60 genen die je meer kans geven om beter te presteren als sporter."

   

  "Zo is er het hemochromatose-gen, dat invloed heeft op de hemoglobine en de rode bloedcellen, waardoor je meer rode bloedcellen aanmaakt. 25% van de bevolking heeft dat gen, maar bij topsporters zien we dat 80% dit heeft. Al wil ik wel benadrukken dat topprestaties enkel geleverd kunnen worden bij heel intense trainingen."

   

  "Ik denk dan ook dat de zaak van de IAAF juridisch geen stand zal houden. Ze hebben het al eens moeten terugdraaien bij gebrek aan bewijzen. Nu baseert de IAAF zich op een studie waarvan wordt aangenomen dat maar 40% op waarheid berust."

   

  "Op de koop toe willen ze het alleen maar toepassen voor de 400m, 800m en de mijl. En wat dan met de kampnummers? Omdat daar voorlopig dergelijke atletes niet zijn gevonden? Nee, de IAAF heeft zich helemaal toegespitst op Semenya en dat vind ik volledig verkeerd."

  En wat met transgenders?

  Dokter Baeyens wijst erop dat we de problematiek van interseksen - of hyperandrogenisme - niet op dezelfde hoop mogen gooien als die van de transgenders. "Dat is een totaal ander verhaal. Dan gaat het doorgaans over mannen die jarenlang in het testosteron hebben gebaad en zo meer spieren, bredere schouders,... hebben gekweekt."

   

  "Als zij vrouw worden, dan daalt het testosterongehalte wel, maar ze behouden ook die lichamelijke voordelen die ze al hebben opgebouwd. Dat is een voordeel dat mijns inziens niet normaal is."