• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet moet ritzege in Oman aan Loetsenko laten: "Niks tegen te doen"

  Greg Van Avermaet vandaag in actie in Oman.

  Kazachs kampioen Aleksej Loetsenko (Astana) heeft zijn tweede etappe op rij gewonnen in de Ronde van Oman (2.BC). Daardoor neemt hij de leiderstrui over van de Noor Alexander Kristoff. Greg Van Avermaet eindigde als 3e en staat ook 3e in het klassement.

  Met veel hellingen en wind, plus aankomst op een stevige helling, beloofden de 192 kilometer van de derde etappe tussen Shati Al Qurum en Qurayyat voor veel spektakel te zorgen. En dat gebeurde ook.     

   

  Preben Van Hecke had op dag 2 de gouden trui als meest strijdlustige renner veroverd, en die deed de renner van Sport Vlaanderen-Baloise vandaag alle eer aan. Hij was bij kilometerpaal 0 de eerste om aan te vallen en deed zo een kopgroep van 10 ontstaan. Daarbij onder meer ook zijn ploegmaat Piet Allegaert en Arjen Livyns (Roompot-Charles). 

   

  Terwijl Van Hecke en Allegaert voorin het maximum van de punten sprokkelden op de hellingen en aan de tussensprinten, barstte de oorlog in het peloton al los voor de eerste van twee beklimmingen naar Qurayyat (2,8 km aan gemiddeld 6,5 procent): in een waaieroorlog zonderden onder meer Greg Van Avermaet, leider Alexander Kristoff en diens uitdager Aleksej Loetsenko zich in een eerste groep af.     

   

  In de heuvels erna reden Van Hecke en Niccolo Bonifazio voorin weg van de rest en moest Kristoff afhaken in het eerste peloton, maar daarna troepten 80 renners toch weer samen. Tot die groep opnieuw in waaiers uit elkaar werd gegooid door de gebundelde krachten van Astana en CCC.

   

  Opnieuw tekende Kristoff present, maar hij kwam op de slotklim naar Qurayyat andermaal in de problemen en zou zijn leiderstrui verliezen. Op die helling richting finish maakten de Zuid-Afrikanen van Dimension Data indruk, maar het was uiteindelijk Loetsenko die daags na ritwinst in Al Bustan opnieuw de sterkste bleek.

   

  Hij won met een seconde voorsprong voor de Spanjaard Jesus Herrada, Greg Van Avermaet en de Portugees Rui Costa. Eliot Lietaer en Oliver Naesen werden enkele seconden later respectievelijk zesde en zevende.   

   

  Loetsenko verovert zo meteen ook de leiderstrui. Die probeert hij dinsdag te verdedigen in een etappe van 129 kilometer met onderweg een vijftal hellingen. Loetsenko is de titelverdediger in Oman en heeft nu 18 seconden voorsprong op Herrada en 20 op Van Avermaet.  

  Van Avermaet: "Supertevreden met 3e plaats op deze aankomst"

  Onze landgenoot legde zich neer bij zijn nederlaag: "Tegen die Loetsenko valt weinig te beginnen", klinkt het. "Maar ik ben tevreden over de conditie en dat moet ik vooral onthouden."

   

  "Met mijn 3e plaats vandaag ben ik supertevreden. Op zo'n aankomst is het gewoon altijd moeilijk voor mij om te winnen. Het ging echt wel stevig bergop en ik kan mezelf weinig of niets verwijten. Loetsenko rijdt momenteel op een ander niveau."

   

  "Ik denk niet dat we hier veel conclusies uit moeten trekken voor de klassiekers. Ik voel me goed. Loetsenko is hier sterk, maar dat was hij vorig jaar ook en daarna waren zijn klassieke resultaten ook niet indrukwekkend. Dus ik hoop dat dat in 2019 ook weer het geval zal zijn. Ik ben vooral tevreden over mijn eigen prestatie. Op de klim rijd ik toch met de betere jongens naar boven."

  Loetsenko wint:

  Uitslag rit 3:    
  1. Aleksej Loetsenko (Kaz) 192 km in 4u35'48"
  2. Jesus Herrada (Spa) op 1"
  3. Greg Van Avermaet z.t.
  4. Rui Costa (Por)  
  5. Domenico Pozzovivo (Ita) 4"
  6. Eliot Lietaer 6"
  7. Oliver Naesen 11"
  12. Steff Cras 17"

  Tweet van de organisatie:

  Stand na rit 3:    
  1. Aleksej Loetsenko (Kaz) in 11u37'37"
  2. Jesus Herrada (Spa) op 18"
  3. Greg Van Avermaet 20"
  4. Rui Costa (Por) 24"
  5.  Domenico Pozzovivo (Ita) 27"
  6. Eliot Lietaer 29"
  10. Olivier Naesen 34"

  Oliver Naesen.