• home
 • video
 • pas verschenen

  Djokovic wint Laureus Award: "Ik heb gedacht aan stoppen"

  Novak Djokovic

  Novak Djokovic is nog 1 Laureus Award verwijderd van het record van Roger Federer.

  Tennisser Novak Djokovic is voor de 4e keer in zijn carrière tot Sportman van het Jaar verkozen op de Laureus Awards, een prestigieus internationaal sportgala. Bij de vrouwen viel turnster Simone Biles voor de 2e keer in de prijzen.

  Het is bekend dat de juryleden van de Laureus Award een boontje hebben voor tennissers, want het is de 10e keer sinds 2000 dat een tennisser met de hoofdprijs aan de haal gaat. Novak Djokovic werd ook in 2012, 2015 en 2016 al verkozen tot Sportman van het Jaar. Hiermee evenaart hij Usain Bolt met 4 beeldjes. Enkel Roger Federer heeft er 5 in zijn prijzenkast staan.

   

  In zijn speech verwees Djokovic naar de moeilijke periode die hij heeft doorgemaakt, voorafgaand aan zijn boerenjaar 2018 (met winst op Wimbledon en de US Open). "Ik heb aan stoppen gedacht", bekende hij. "De balans was niet goed en ik heb maanden nodig gehad om weer een doel te vinden. Deze trofee symboliseert deze reis."

  Ook prijzen voor Biles, Woods en Wenger

  Bij de vrouwen werd Simone Biles bekroond. Eerder viel de Amerikaanse turnster die eer al te beurt na haar strooptocht op medailles op de Spelen van Rio. Dit jaar kroonde Biles zich tot de meest succesvolle turnster uit de WK-geschiedenis, met 14 gouden medailles.

   

  Ook een andere favoriet van de Laureus-jury viel in de prijzen. Golfer Tiger Woods zorgde voor de Comeback van het Jaar. Het was ook een vruchtbaar jaar voor het Franse voetbal. De wereldkampioen was het Team van het Jaar, in navolging van eerder Duitsland (2015), Spanje (2011), Italië (2007) en Brazilië (2003). De legendarische Arsenal-coach Arsène Wenger kreeg een Lifetime Achievement Award, uitgerekend in Monaco, de stad waar hij zelf nog 6 jaar trainer was.

  Overzicht laureaten

  • Sportman van het Jaar: Novak Djokovic (Ser/tennis)

   

  • Sportvrouw van het Jaar: Simone Biles (VS/turnen)

   

  • Ploeg van het Jaar: Frankrijk (voetbal)

   

  • Doorbraak van het Jaar: Naomi Osaka (Jap/tennis)

   

  • Comeback van het Jaar: Tiger Woods (VS/golf)

   

  • Paralympiër van het Jaar: Henrieta Farkasova (Svk/skiën)

   

  • Actiesporter van het Jaar: Chloe Kim (VS/snowboard)

   

  • Lifetime Achievement Award: Arsène Wenger (Fra/voetbal)

   

  • Spirit of Sport: Lindsey Vonn (VS/skiën)

   

  • Uitzonderlijke prestatie: Eliud Kipchoge (Ken/atletiek)
  Arsène Wenger

  Arsène Wenger is trots op zijn trofee.