• home
 • video
 • pas verschenen

  Tweevoudig Europees kampioen Helen Wyman neemt afscheid van de cross

  Helen Wyman

  Helen Wyman veroverde 2 keer goud op het EK veldrijden.

  Na 15 jaar zegt de Britse Helen Wyman op 36-jarige leeftijd het veldrijden vaarwel. "De afgelopen jaren waren buiten proporties fantastisch", schrijft ze (in het Nederlands!) in een lange afscheidsbrief.

  Helen Wyman was jarenlang een vaste waarde in het vrouwenveldrijden en zag dus vanaf de eerste rij de opgang van haar sport. Hoogtepunten in haar carrière waren haar 2 Europese titels en haar bronzen medaille op het WK in Hoogerheide. Ze won in totaal 69 crossen, waaronder 4 keer op de Koppenberg (een record).

   

  "Dit seizoen heb ik voor het eerst in mijn carrière momenten gehad dat ik niet de vechtlust vond om te koersen tegen de absolute top", legt ze haar afscheid uit. "In een sport waarbij de competitie steeds groter wordt, kan ik niet het beste uit mezelf halen zonder een enorm verlangen om te presteren. Als ik voort zou koersen, zou ik naar mijn gevoel mezelf onrecht aandoen. Dat is niet hoe ik herinnerd wil worden."

   

  "De afgelopen 15 jaar waren buiten proporties fantastisch. Ik had nooit durven te dromen over deze geweldige reis en ik zou er niets aan willen veranderen. Als veldrijder in Europa maak je alles mee. Van de meeste barre weersomstandigheden en diepteputen tot de hoogste hoogtepunten."

   

  "Elke dag opnieuw maak je nieuwe herinneringen om later aan de kleinkinderen te vertellen, of in mijn geval aan mijn hond. Als je aan het trainen bent in België, met de hardste zijwind en aanvriezende sneeuw in je gezicht, zal je je vragen stellen bij je levenskeuze. Maar ik beloof je: de dag dat je op het WK-podium staat, zal je enkel de zonovergoten ritten herinneren die je hart deden stralen."

  "Al mijn ervaring doorgeven"

  "Nu mijn carrière op haar einde loopt, weet ik dat ik elke kans heb gegrepen die ik kon grijpen", klinkt het dankbaar. "Ik heb de deeltjes talent die ik heb, meegenomen en ik heb er het beste van gemaakt. Ik weet dat ik deze attitude zal meenemen in mijn volgende functies."

   

  "Ik heb een weelde aan ervaring en ik ga jullie niet laten vallen omdat ik zelf niet meer koers. Ik heb een spannende rol in mijn ploeg (Experza-Footlogix) en de verantwoordelijkheid om al mijn ervaring door te geven: van trainingsstages en clinics tot wedstrijdlijnen en tactiek. Het Helen 100 project heeft grote doelen voor wie wil instappen in de sport en voor competitie op het hoogste niveau."