• home
 • video
 • pas verschenen

  Het geheim van Mertens: "Lef, vertrouwen, fysieke paraatheid en David Taylor"

  " "

  Mertens klopt Bertens, Kerber en Halep op weg naar de titel in Doha: 3 speelsters uit de top 10.

  Van de hel naar de hemel in 1 week: het overkwam Elise Mertens. Ze spoelde haar 2 nederlagen in de Fed Cup tegen Frankrijk in Luik door met winst in het toptoernooi in Doha. Hoe is dat toch mogelijk? Tenniscommentator Dirk Gerlo ziet 4 factoren: "Lef, vertrouwen, fysieke paraatheid en David Taylor."

  Mertens kon vorige week in Luik niet op tegen Alizé Cornet (WTA-51) en Caroline Garcia (WTA-19), maar in Doha klopte de beste Belgische met Kiki Bertens (WTA-8), Angelique Kerber (WTA-6) en Simona Halep (WTA-3) wel 3 top 10-speelsters.

   

  Haar finale tegen Halep (3-6, 6-4, 6-3) was haar strafste match uit haar carrière. "En zeg maar gerust dat het haar strafste week was", aldus Gerlo. "Ze versloeg nooit eerder 3 top 10-speelsters in 1 week."

   

  Onze tenniscommentator legt uit waarom Mertens de finale won:

  1. Lef

  "De manier waarop Mertens de laatste paar punten van de finale getennist heeft, nota bene op het opslagspel van Halep, getuigt van enorm veel lef. Halep is ex-nummer 1 van de wereld, won vorig seizoen Roland Garros en klopte vorig jaar Elise Mertens 2 keer in hun enige onderlinge duels. Maar in dat laatste spel zag je dat de schrik er helemaal inzat bij de Roemeense. De rally werd gedomineerd door Mertens."

  2. Vertrouwen

  "Op het einde van de 2e set - die ze moest winnen - serveert ze die op een indrukwekkende manier uit. Je zag haar toen helemaal bevrijd beginnen te tennissen."

  3. Fysieke paraatheid

  "Ze was ook gewoon fysiek parater dan Halep. In een interview op de WTA-site zei ze nadien dat ze die paraatheid ook voor een groot stuk te danken had aan de trainingsweek die ze had in de aanloop naar de Fed Cup. Ze vernoemde daarbij expliciet de naam van Johan Van Herck, de nieuwe Fed Cup-kapitein. Ze zei dat ze echt een zeer stevige basis had opgebouwd. En daar profiteerde ze van."

  4. David Taylor

  "Hij is de nieuwe coach. Het is een man die heel veel vertrouwen uitstraalt, die haar op haar gemak stelt. Hij mag na een set even op de baan komen en geeft haar dan heel even een bemoedigend tikje als ze die 2e set wint. Om te tonen: "Goed bezig." Je ziet dat er een communicatie is, ook al wordt er niets gezegd tussen die 2. Je ziet dat er een verband is. Dat ze van elkaar weten wat ze aan elkaar hebben." (lees voort onder Instagram)

  "Met haar werkethiek zal ze nog wel een paar plaatsjes opschuiven"

  Gerlo besluit: "Dit is een droomweek voor Mertens. Vorige week vertrok ze een beetje in mineur uit Luik, want ze had graag gewonnen. En nu stijgt ze na haar toernooiwinst van 21 naar 16 op de wereldranglijst en heeft ze indruk gemaakt op alles en iedereen."

   

  "Het seizoensbegin van Mertens was wat moeizaam, maar ook omdat ze daar zelf voor gekozen heeft. Vorig jaar koos ze ervoor om haar titel te verdedigen in Hobart, dat deed ze nu niet. Ze ging naar een veel beter bezet toernooi in Sydney. Daar speelde ze de kwartfinale, die ze verloor tegen Barty. Maar die is serieus aan het klimmen op de WTA-ranking. Ze staat nu al 12e."

   

  "De tegenstand was dus telkens wel wat zwaarder. De eerste 2 matchen die ze wint op de Australian Open, waren goed, maar Madison Keys was op dat moment te sterk voor haar."

   

  "Je ziet evenwel dat Mertens nooit aan zichzelf gaat twijfelen. Ze blijft altijd hard werken. Met die werkethiek zal ze nog wel een paar plaatsen opschuiven. De komende weken en maanden heeft ze trouwens niet al te veel punten te verdedigen."

   

  "Ongetwijfeld zullen haar 3 zeges tegen top 10-speelsters ook een switch betekenen. Er zijn er niet veel die dat doen. Ze blijft wel altijd zeer bescheiden. Het is niet dat ze een zelfvoldane indruk geeft. Maar ze weet wat ze in haar mars heeft. En dat zal die David Taylor haar ook al wel wijs hebben gemaakt. Dit is een zeer aangename bevestiging van de kwaliteiten die ze al had en die er dit jaar nog niet waren uitgekomen."

  Mertens twijfelt nooit aan zichzelf en blijft altijd hard werken. Met die werkethiek zal ze nog wel een paar plaatsen opschuiven. De komende weken en maanden heeft ze trouwens niet al te veel punten te verdedigen.

  Dirk Gerlo
  " "

  Elise Mertens en Johan Van Herck.

  Van Herck: "Rustig toewerken naar vast stekje in top 10"

  Johan Van Herck was ook blij voor Mertens. "Het is ook leuk dat ze ons noemt, maar het is vooral haar eigen verdienste. We hebben inderdaad voor het eerst echt met de hele staf samengewerkt voor de Fed Cup. Het resultaat kon beter, maar de manier waarop we gewerkt hebben stemde iedereen tevreden", vertelde hij in De Ochtend.

   

  "Elise is iemand die heel open staat voor raad én ook nog eens iemand die ongelooflijk hard werkt. Dat zijn 2 ingrediënten om een resultaat te halen."

   

  De Fed Cup-kapitein stelt ook vast dat het klikt tussen Mertens en haar nieuwe coach. "Dat is een Australiër die in het verleden al bewezen heeft dat hij speelsters beter kan maken. Je voelt in zijn discours voor en tijdens de Fed Cup dat je weet waar hij met haar naartoe wil. Volgens de staf van de Fed Cup is dat ook de juiste manier. Het is leuk dat we op dezelfde golflengte zitten."

   

  Voor Van Herck heeft Elise zeker de kwaliteiten voor de top 10: "Anders win je niet tegen 3 speelsters uit die top 10 in 1 week. Het niveau dat ze vorig jaar en dit jaar al haalde, is van een onwaarschijnlijk hoog niveau. Ze mag de komende jaren ernaartoe werken om een vast stekje in de top 10 te bemachtigen."

   

  "Dan moet je nog enkele stappen zetten: naar standvastigheid, een constant niveau. Maar die tijd moeten we haar geven. Ze is heel snel gestegen. In de toekomst moet het mogelijk zijn, maar het is belangrijk voor haar om alles stap voor stap te blijven doen. Als ze zo een betere speelster wordt, zal die top 10 wel volgen."