• home
 • video
 • pas verschenen

  Boudeweel: "Gent moet opeens niet enkel naar boven kijken"

  De spanning stijgt bij alles en iedereen die betrokken is bij AA Gent. De club zag haar kansen op Play-off I afgelopen weekend langzaam verdampen. Tot overmaat van ramp morren de fans. "Gent hoopt STVV nog bij te benen", zegt Sporza-voetbalcommentator Tom Boudeweel.

  Thorup mikt niet op Anderlecht, maar op STVV

  Het scenario van speeldag 26 kon nauwelijks slechter zijn voor AA Gent: zelf verliezen tegen de voorlaatste en je belangrijkste drie concurrenten voor PO I punten zien pakken. Gent heeft zijn lot al langer niet meer in eigen handen.

   

  "Trainer Jess Thorup heeft gezegd dat hij mikt op het bijbenen van STVV. Hij gaat ervan uit dat Anderlecht het haalt en STVV heeft nog een moeilijk programma. Op de allerlaatste speeldag trekt Gent naar Sint-Truiden. Tegen dan wil Thorup de kloof van 5 punten gereduceerd hebben tot 3 (bij winst kan Gent dan over STVV springen op basis van het aantal gewonnen matchen)", zegt Tom Boudeweel.

   

  "Na het halen van de bekerfinale en het gelijkspel in Brugge is de boost helemaal weg. Met het programma dat Gent heeft, wordt de opdracht om PO I te halen niet evident. Ze ontvangen komend weekend Standard en trekken dan naar Zulte Waregem, dat zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Thuis tegen KVO, op 10 maart, is er geen excuus. Vergeet wel niet dat Gent niet alleen meer naar boven moet kijken. Charleroi staat opeens met evenveel punten, maar heeft ook wel een moeilijk parcours."

  Van kampioen naar plaats 2, plaats 4, ...

  Tijdens de winterstage zei Gent-voorzitter Ivan De Witte nog onomwonden dat hij als voorzitter nog een nieuwe titel wil meemaken. Play-off I missen is sportief en financieel een scenario dat uiteraard niet past in die plannen. De afgelopen vier seizoenen was Gent er altijd bij in PO I.

   

  "Als je jezelf als een G5-ploeg ziet, maar niet bij de top 6 geraakt achter bijvoorbeeld STVV, dan heb je het niet goed genoeg gedaan. De daling in het klassement zet zich dan ook voort. Het seizoen na het kampioenenjaar werd Gent tweede en de twee seizoenen daarna telkens vierde. Volgt nu PO II?"

   

  "Daar komt bij dat Gent twee seizoenen op een rij werd uitgeschakeld in de voorrondes van de Europa League. Door Europees voetbal te missen hinkt Gent nu op twee gedachten. Dankzij de bekerfinale kunnen ze rechtstreeks Europa in, maar moeten ze daarvoor PO I opofferen? Ik denk dat ze met de huidige kwaliteit beide moeten kunnen", zegt Tom Boudeweel.

  Trainer Thorup heeft gezegd dat hij mikt op STVV. Hij gaat ervan uit dat Anderlecht het haalt en STVV heeft nog een moeilijk programma.

  Wrijving met de fans

  Tot overmaat van ramp borrelt net nu groot ongenoegen op bij de fans over de ticketverkoop. Abonnees die een abonnement kopen voor "de play-off's" krijgen voorrang voor de bekerfinale. Alleen is nog onduidelijk of dat PO I of PO II zal zijn. Die koppelverkoop ligt mee aan de basis van het protest in Beveren.

   

  "Er is onder fans echt veel om te doen", zegt Tom Boudeweel. "Het is voor de club heel kwalijk dat er uitgerekend nu zoveel wrijving is, de spelers hebben de fans echt nodig met het oog op de bekerfinale en het halen van PO I."

   

  "Ik heb in de krant wel gelezen dat manager Louwagie zegt dat het Gentse bestuur beseft dat ze niet goed gecommuniceerd hebben. In principe zou het nochtans simpel kunnen zijn. Gent heeft ruim 17.000 abonnees en krijgt 20.000 tickets voor de finale. Die abonnees geloofden van het begin van het seizoen in het project. Waarom moeten zij nu aan nog een tweede voorwaarde, een play-offabonnement, voldoen om beloond te worden?"