• home
 • video
 • pas verschenen

  Met deze 5 tips van de Belgische toppers word je een betere squasher

  Nele Gilis behoort tot de wereldtop in het squash.

  Zaterdag maakten de beste squashers van het land onderling uit wie de Belgische titel zou krijgen. Een ideaal moment om tips in te winnen voor ons en voor u. Hiermee maakt u uw sparringpartner vanaf nu zonder pardon in.

  1. Keer altijd terug naar de 'T'

  "Zorg er in de eerste plaats voor dat je altijd terugkeert naar het midden van het terrein. Die positie moet je inpalmen als je voor je tegenstander wil komen. Op die manier heb je altijd een stapje voor. "

   

  Dat is een eerste hele belangrijke tip van Belgisch kampioen Jan Van den Herrewegen . De 25-jarige squasher uit Oudenaarde staat intussen 90e op de wereldranglijst.

  2. Maak je meteen klaar voor de volgende slag

  "Je kan je racket nooit te vroeg klaarmaken. Voor de bal geslagen is, zou je al klaar moeten zijn om de volgende te slaan. Snelheid is dan ook heel belangrijk bij squash", gaat Van den Herrewegen voort.

   

  Belgisch kampioene Nele Gilis en haar zus Tinne beamen dat, maar relativeren de manier om je racket vast te houden: "Er is niet één manier om je racket vast te houden. De nummer 1 van de wereld doet het helemaal anders dan de nummer 2. Je kunt je wel laten bijstaan door een coach, maar uiteindelijk moet je doen waar je je goed bij voelt."

  Er is niet één manier om je racket vast te houden. Je moet doen waar je jezelf goed bij voelt.

  3. Maak het terrein zo groot mogelijk

  Van den Herrewegen heeft nog een goede tactische tip: "Speel de bal waar de tegenstander niet staat. Dat klinkt eenvoudig, maar het gebeurt nog al te vaak dat jeugdspelers het fout doen. Het veld is al niet zo groot, maak het dan best zo groot mogelijk."

  4. Oefen op snelheid, uithouding en kracht

  Van den Herrewegen hamert ook op fysieke paraatheid. "Squash is een van de lastigste sporten. Matchen kunnen tot 120 minuten duren, maar ze kunnen ook snel afgelopen zijn als je niet snel genoeg bent. Dus werk je best op snelheid, uithouding én kracht."

   

  Nele Gillis treedt hem bij: "Typsich aan squash zijn de lange rally's. Die overleef je niet als je fysiek niet in orde bent."

  5. 80% is mentaal

  "Tenslotte is het mentale heel belangrijk. Je zit met twee spelers in een kleine ruimte. Dat is helemaal anders dan bij badminton of tennis. Als je even je concentratie verliest, dan kan het snel verhitten. Als je dan niet rustig blijft, begin je domme dingen te doen", zegt Van den Herrewegen.

   

  "80% is een mentale kwestie", weet ook Nele Gillis. "Probeer van elk spel te genieten. Wees relax en speel vrij. Het is iets wat ik al enkele jaren doe en sindsdien speel ik gewoon beter."

  Als je niet rustig blijft, dan begin je domme dingen te doen.

  VIDEO: 5 tips om een beter squasher te worden:

  Bekijk de Sportweekend-reportage