• home
 • video
 • pas verschenen

  Lampaert is nu kopman bij Deceuninck-Quick Step: "Heel onwennig om te horen"

  Yves Lampaert.

  "Ik heb een heel andere winter gehad dan andere jaren."

  Yves Lampaert is voor de start van het wielervoorjaar een plaats opgeschoven in de pikorde bij Deceuninck-Quick Step. De Belgische kampioen krijgt zijn kans als kopman. 

  "Ik slaap niet met mijn driekleur, maar draag de trui wel zoveel mogelijk"

  Yves Lampaert wordt dus voor het eerst echt uitgespeeld als kopman. Heeft hij anders toegeleefd naar de start van het seizoen?

   

  "Zeker. ik heb een heel andere winter gehad dan andere jaren. Het was drukker, maar ik heb er  wel van genoten. Ik heb hard gewerkt en ik heb ook veel steun en vertrouwen van de ploeg gekregen. Ik heb altijd zin om te koersen, zeker in het voorjaar, maar je voelt wel dat de verwachtingen groter zijn. Ik kan alleen maar mijn best doen en hopen dat het goed gaat."

   

  "Mezelf leg ik niet veel druk op. Ik wil vooral genieten van het koersen in de trui van Belgisch kampioen. Dat zal speciaal zijn, denk ik. Ik verwacht dat er meer supporters mij zullen toejuichen. Ik ben heel trots op mijn trui en dat geeft ook wel een beetje vleugels. Ik zal niet zeggen dat ik met mijn driekleur slaap, maar ik heb hem toch graag zoveel mogelijk aan. Ik wens iedere renner de kampioenentrui toe. Het is heel leuk want je krijgt veel erkenning van de mensen. Ik ga hem niet zomaar afstaan."

   

  "Het is heel anders dan als tijdritkampioen. Dat werd een beetje geminimaliseerd. Dat wordt precies niet als een echte kampioenentrui beschouwd. Ik vond dat wel jammer. Maar ik denk wel dat ik samen met Victor Campenaerts al iets veranderd heb. Ik heb bijvoorbeeld getoond dat de combinatie met het kampioenschap op de weg mogelijk is. Ik hoop dat de concurrentie op het BK tijdrijden groter wordt. Dat kan alleen maar goed zijn. Ik hoop dat tijdrijden meer aanzien krijgt, want het is zeker geen simpele discipline."

  "Nog heel onwennig om te horen dat ik kopman ben"

  Waar ziet Lampaert zichzelf nu in de ploeg? "Ik heb zeker in het voorjaar mijn plaats wel opgeëist. Ik heb de voorbije jaren toch getoond dat ik kan meedoen in de klassiekers. Zo heb ik die status gekregen. Ik sta op gelijke hoogte met Gilbert en Stybar. Dat kunnen we ook uitspelen door met meerdere kopmannen in de finales te zitten."

   

  "Het is voor mij heel onwennig om te horen dat ik kopman ben. Ik ben van nature een beetje een twijfelaar. Dat is typisch Vlaams, denk ik. Ik ben bescheiden en blijf gewoon altijd hard werken. Ik hoef misschien niet meer zo bescheiden te zijn, maar dat is ook voor mezelf makkelijker. Als je te ambitieus bent, komt dat overmoedig over en dat wil ik ook niet. Het ligt niet in mijn karakter. Ik kom liever bedrogen uit in mijn voordeel. Daarmee bedoel ik dat als ik zeg dat ik ga presteren en dat lukt niet, dat ik dan ontgoocheld ben. Het omgekeerde is beter." 

   

  "Of ik dan klaar ben voor dat kopmanschap? Dat is een vraag die je pas achteraf zal kunnen beantwoorden. Ik ben 27 jaar en mijn beste jaren komen er nu aan. Ik hoop dat ik kan bevestigen. Er hebben al veel renners de stempel van kopman gekregen en het jaar daarna moeten ze dan al een stap terugzetten. Ik hoop dat dat niet gebeurt."

   

  Is Lampaert daar bang voor? "Dat is een groot woord, maar ik ben wel realistisch. Het is niet simpel om met veel druk te koersen. Hoe Gilbert en Boonen dat jarenlang gedaan hebben, dat is echt straf. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat ligt voor een stuk ook wel in hun karakter, maar ik leer ook wel van hen. Zo mag je na een koers niet te lang blijven piekeren, maar meteen denken aan de volgende kans."

  Er hebben al veel renners de stempel van kopman gekregen en het jaar daarna moeten ze dan al een stap terugzetten. Ik hoop dat dat niet gebeurt.

  Yves Lampaert

  "Parijs-Roubaix winnen in de driekleur zou droom zijn die uitkomt"

  Zijn ploegleiding nam de uitdrukking "jaar van de waarheid" in de mond. Lampaert: "Dat vind ik een beetje overdreven. Ik heb de voorbije jaren ook al mooie dingen laten zien. Ik kan alleen proberen te winnen, maar iedereen wil winnen. Ik lees ook heel veel uitspraken van renners die zeggen dat ze gaan winnen, maar als dat bij iedereen moet lukken, zijn er koersen te weinig."

   

  "Ik denk ook wel dat de ploeg tevreden is over mij. Ik ben overal nuttig. Als het niet lukt om in het voorjaar te schitteren, kan ik ook lead-out zijn of de klimmers afzetten. Mijn doelen zijn dit jaar om eerst finales te rijden in het voorjaar, dan er staan op het BK en de Tour-selectie halen. En als dat allemaal lukt, wil ik mee naar het WK op de weg."

   

  "De droom is om Parijs-Roubaix te winnen. Ik denk ook dat ik echt een klassieker kan winnen, maar dat is niet simpel. Op training heb ik al wel eens gedacht aan hoe het zou zijn om in die driekleur de piste in Roubaix op te rijden. Dat zou meer zijn dan een droom die uitkomt."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend

  De visie van Wilfried Peeters: "Er zullen veel ogen op hem gericht zijn"

  Ploegleider Wilfried Peeters: "Yves heeft de voorgaande jaren iets meer in dienst gereden, maar zonder Terpstra in de ploeg schuift hij toch een rij naar voren. Hij heeft ook die nationale titel. Dat brengt allemaal druk met zich mee. Het wordt een stressvol jaar voor hem, met veel ogen op hem gericht."

   

  Ligt er veel druk op Lampaert? "Er moet gewonnen worden. Als kopman moet je winnen. Druk is heel belangrijk in het wielrennen. Als je niet goed kan omgaan met stress moet je geen kopman worden. Hij moet er staan op de belangrijke momenten en dat is vanaf Harelbeke tot en met Roubaix."

   

  "Een paar jaar geleden heeft hij in Parijs-Roubaix al eens een mooie kans gekregen om te winnen, maar toen werd hij 7e. Het is zijn wens om daar te winnen. Als je een goede ploeg hebt en goed omringd bent, kan je je kans gaan. Hij moet op de juiste momenten de juiste beslissingen nemen. Het is misschien het jaar van de waarheid voor hem."