Ga naar de inhoud

Bolingo verbetert 400m-record uit 1984, Maudens pakt BR van Thiam af

Cynthia Bolingo breekt record van Régine Berg uit 1984.

Hanne Maudens haalt 6,53 meter, 2 centimeter verder dan Nafi Thiam in 2016.

0 / 0

Het BK indoor in Gent heeft een paar leuke Belgische records opgeleverd. Cynthia Bolingo liep 52"70 op de 400m, bijna een halve seconde sneller dan Régine Berg in 1984 (!). En meerkampster Hanne Maudens pakte verspringgoud met 6,53m, 2 centimeter verder dan Nafi Thiam in 2016. Bolingo, Maudens, Kevin Borlée en Claire Orcel dwongen een EK-ticket af.

Bolingo loopt snelste 400m, vorige record was van 1984

Camille Laus had haar zinnen gezet op de 53"13 van Berg, dat ze vorige week op de IFAM-meeting in Gent al benaderde met 53"20. Maar het was een andere Belgian Cheetah, die het huzarenstukje tot een goed eind bracht.

 

Na een flinke tweestrijd trok Bolingo aan het langste eind. Ze zat nog fris op het einde en ging op en over Laus. Met 52"70 haalde Bolingo ook de EK-limiet (52"84). Laus finishte als 2e in 53"22.

 

De 26-jarige Bolingo was dolblij: "Ik had goeie benen. Vorige week liet ik de IFAM schieten, omdat ik griep had. Dus trainden we in functie van dit BK. Ik volgde het advies van mijn coach. Het EK-ticket was het doel. Ik startte pijlsnel om te tonen dat ik het niveau van de andere estafettemeisjes heb. Ik maakte veel progressie, maar het BR was zeker geen doel. Dit is een aangename verrassing."

 

Bij de mannen veroverde Kevin Borlée de titel op de afstand. Met 46"69 heeft hij ook een EK-ticket vast. Voor het EK indoor in Glasgow van 1 tot 3 maart had hij 46"73 nodig. 

Camille Laus feliciteert Cynthia Bolingo.

Maudens verbetert verspringrecord van Thiam met 2 cm

Maudens sloeg op het BK indoor in Gent drie vliegen in één klap. Met haar sprong van 6,53 meter won ze de Belgische titel, haalde ze de limiet voor het EK en verbeterde ze het Belgische record in het verspringen.

 

Het vorige record stond met 6,51 op naam van Nafi Thiam. Die sprong dateert al van drie jaar geleden. De 21-jarige Maudens doet dus 2 centimeter beter in de zandbak en mag zo ook in het verspringen naar het EK. Eerder was ze al zeker om als vijfkampster aan te treden in Glasgow.

 

Het vorige persoonlijke record van Maudens was 6,45m. "Ik ben heel blij. Ik voelde dat ik progressie maakte in het verspringen, hoewel ik er niet specifiek op trainde de voorbije winter. Op termijn kan ik nog ver raken in deze discipline, denk ik. Ik denk dat 7 meter haalbaar is voor mij, maar nu nog niet natuurlijk. Het zou een droom zijn."

 

Het BR outdoor is al sinds 9 juni 1996 in handen van Sandrine Hennart met 6,63m. (lees voort onder video)

Hanne Maudens haalt 6,52 meter, 2 centimeter verder dan Nafi Thiam in 2016.

Maudens: "Had een beetje op dit record gehoopt"

Carmoy (19) pakt Belgische titel met BR junioren, Orcel mag naar EK

Ook voor een record zorgde junior Thomas Carmoy, gisteren 19 geworden. De hoogspringer pakte de titel bij de elite mannen met 2,21 meter. Die hoogte is een juniorerecord in België én de beste wereldprestatie bij de junioren in 2019. Carmoy deed 2 centimeter beter dan zijn eigen 2,19m vorig jaar op het BK indoor. Carmoy combineert het hoogspringen met de 60 en 110 meter horden.

 

Bij de vrouwen ging de 21-jarige Claire Orcel bij haar derde poging over 1,90 meter. En dat was ook de limiet voor Glasgow.

Thomas Carmoy, gisteren 19 geworden, trakteerde zich op een record van 2,21 meter.

Carole Bam: "De Olympische Spelen zijn het doel van de Cheetahs"

Bolingo: "Door met al die vrouwen van de Cheetahs te lopen haal ik nu deze tijd"

Claes: "Alle meisjes hebben getoond dat ze in vorm zijn voor Glasgow"

Laus: "Je moet altijd blijven geloven in dromen die onhaalbaar lijken"

Grillet: "Vanuit de federatie hebben we helemaal geen steun gehad in dit project"

Kevin Borlée: "Nog niet zeker dat ik deelneem aan het EK indoor"