• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische ploeg na 64-7 in Rusland: "In rugby onthoud je alleen het positieve"

  Rusland (in het blauw) toonde zich in Sotsji te sterk voor België (in het zwart).

  De Zwarte Duivels hebben in Sotsji een 64-7-nederlaag geïncasseerd tegen Rusland. "Dat was ingecalculeerd", zegt Bruno Cruyt (van de rugbyclub in Oudenaarde), die cocommentator was in onze livestream.

  De Belgen zagen Rusland in hun tweede match van de Rugby Europe Championship uitlopen tot 33-0. Net voor het einde van de eerste helft konden ze 7 punten scoren, maar daar bleef het bij. Na de rust deed alleen Rusland er nog een schepje bovenop.

   

  "Rusland heeft een hoger niveau gehaald", zegt Bruno Cruyt. "De Russen zijn duidelijk al begonnen met hun voorbereiding op het WK in september." 

   

  "De Belgen kwamen op hun beurt met een iets minder sterke ploeg voor de dag, met veel jongeren. Er ontbraken 10 spelers in vergelijking met  vorige week, toen ons land won van Duitsland."

   

  Waarom ontbraken zoveel titularissen? Cruyt: "Veel Belgen spelen in buitenlandse competities, in Frankrijk en Engeland. Het is een bewuste keuze van de bondscoach om de Franse en Engelse clubs niet te schofferen door de Belgische spelers elke keer op te roepen voor de nationale ploeg. Zodra er écht weer punten gepakt moeten worden, zal dat wel weer gebeuren."

  "Match tegen Roemenië is opportuniteit"

  Welke wedstrijden moet België winnen om het behoud in de afdeling onder de 6 Nations veilig te stellen?

   

  Cruyt: "Vooral de match thuis tegen Roemenië. Georgië zit net als Rusland in voorbereiding op de Wereldbeker, Roemenië niet. De Roemenen zijn volop weer aan het opbouwen. Dat is een opportuniteit voor België. Want op de uitwedstrijd in Spanje mag niet gegokt worden. De Spanjaarden hebben op de eerste speeldag gewonnen van Rusland."

   

  "Maar er zit muziek in de Belgische ploeg. Met een goed wedstrijdplan zal het er wel uitkomen. Er is talent aanwezig. Of de ploeg met een depressie terugkeert na zo'n 64-7? Neen, zeker niet. De spelers onthouden enkel en alleen het positieve, dat is zo in rugby."

  Tweets: