• home
 • video
 • pas verschenen

  Al 48 landen op het WK voetbal in 2022? "We onderzoeken of het kan"

  Op de voorbije WK's waren er telkens 32 landen aanwezig.

  In 2026 zullen 48 in plaats van 32 landen deelnemen aan het WK voetbal. Maar FIFA-voorzitter Gianni Infantino hoopt dat dat ook al het geval is op het volgende WK voetbal in Qatar (2022).

  "We zijn de haalbaarheid van een WK met 48 teams in Qatar aan het onderzoeken", zegt FIFA-voorzitter Infantino. "Als het doenbaar is, en logistiek te regelen valt, dan zullen we beslissen om al in 2022 naar 48 teams uit te breiden."

   

  "Ik ben in elk geval optimistisch", zegt Infantino. "Maar door de politiek situatie in de regio zal het niet gemakkelijk zijn (Qatar ligt in conflict met verschillende buurlanden)."


  Een WK met 48 landen is al jaren het stokpaardje van Infantino. De landen zullen dan worden ingedeeld in 16 groepen van 3 teams. De top 2 van iedere poule kwalificeert zich dan voor de 1/16e finales, waar rechtstreekse uitschakeling geldt.

  Wereldwijde Nations League?

  Er zijn ook plannen voor een wereldwijde Nations League. Daarvoor zou een onbekende sponsor 25 miljard dollar op tafel willen leggen.

   

  Maar Infantino noemt de berichtgeving daarover "een vreemde zaak". "Al zijn nieuwe geldschieters altijd welkom. Hoe meer investeerders geïnteresseerd zijn in voetbal, hoe beter. We moeten trots zijn als we inkomsten kunnen genereren", besluit Infantino.