• home
 • video
 • pas verschenen

  Groenendaal:"Weet niet waar limiet van Wout en Mathieu op de weg ligt"

  " "

  Richard Groenendaal blikt terug op het cross- en vooruit naar het wegseizoen.

  Gisteren blikten we met Richard Groenendaal, oud-wereldkampioen in het veld en tegenwoordig analist, terug op het crossseizoen van de 3 tenoren. Vandaag peilen we naar zijn verwachtingen voor Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het komende wegseizoen.

  "Ze mogen finales rijden in voorjaar, maar mogen dat niet verwachten"

  We vallen meteen met de deur in huis en vragen Groenendaal of hij de limieten van de renners eens wil inschatten. "Dat kan ik niet. Ik wil niet zeggen ongekend, maar zowel Mathieu als Wout kunnen héél véél, ook op de weg."

   

  Maar of ze al dit voorjaar finales zullen rijden, daarover blijft Groenendaal voorzichtig: "Het mag van mij, maar ik denk niet dat we dat mogen verwachten. Die mannen zijn nog zo jong en ze hebben  al een heel crosseizoen gereden."

   

  "Ga het maar doen, hé. Je komt uit zo’n winter en iedereen kijkt naar jou. Ik blijf rustig. Het zou me niet verrassen áls het zou gebeuren, maar ik zou het ook niet erg vinden als het niet gebeurt. Maar dát het in de toekomst zal gebeuren, daar ben ik 100 procent zeker van."

   

  En ook in het kopje zit het goed: "Ook daar zijn het absolute toppers. Niet alleen op,  maar ook naast de fiets. Heel eerlijk en open. Een voorbeeld voor iedereen."

  Het jaar van de bevestiging voor Wout?

  Vorig jaar hebben we al een staaltje gezien van wat Wout van Aert kan. Dit seizoen bij Team Jumbo-Visma zal het misschien moeilijker zijn.

   

  "Of makkelijker",  pikt Groenendaal in. "Hij heeft een ploeg waarop hij kan 
  terugvallen en ook andere mannen die het van hem kunnen overnemen. Ik denk niet dat hij elke keer dé man zal zijn die uitgespeeld zal worden."

   

  "Puur persoonlijk wordt het moeilijk om te evenaren wat hij vorig seizoen, uit het niets en met carte blanche, heeft laten zien."

   

  "We verwachten allemaal dat het allemaal gemakkelijk is. Dat het hetzelfde, of nog wat beter is, want hij heeft het vorig jaar al laten zien. Maar dat is juist het moeilijke van de sport."

  "Cross of weg? Ik zou geen keuze maken"

  Voor Richard Groenendaal is het duidelijk. Hij ziet geen problemen in een combinatie van een seizoen op de weg en in de cross: "Ik zou geen keuze maken en de seizoenen goed op elkaar afstemmen."

   

  Ook het werken doorheen de winter heeft voordelen en zorgt voor structuur. "Ze gaan regelmatig eens naar de zon om  kilometers te maken.  De weekends  waarin ze thuis zijn doen ze eens een goede inspanning in de cross."

   

  "Ze worden goed verzorgd en blijven op hun voeding letten. Ze trainen nog extra bij, zowel in het veld als op de weg. Dus ze blijven heel gericht bezig en dat maakt hen alleen maar sterker, denk ik."

  "Het is natuurlijk onmogelijk om  in de toekomst een volledig weg- en crosseizoen te draaien. Maar als je goed plant, dan is het te doen. Het zou voor het wielrennen en de cross een verlies zijn mocht Mathieu of Wout één van de twee laten vallen.

  Het zou voor het wielrennen en de cross een verlies zijn mocht Mathieu of Wout één van de twee laten vallen.

  Richard Groenendaal

  "Een cross-entente? Er telt maar 1 belang: eigenbelang"

  Wat zou er gebeuren mochten beide renners elkaar in de koers tegenkomen? Zou er dan een soort "cross-entente" kunnen ontstaan?

   

  "Als die mannen samen voorop komen in de koers, dan kijken ze eerst naar zichzelf, dan naar de ploeg en dan pas of ze elkaar wat kunnen helpen", lacht Groenendaal. "In de kopgroep telt er maar één belang en dat is het individueel belang."

   

  "Maar als ze samen in een achtervolging zitten in een mooie koers en er moet een gaatje dichtgeknald worden, dan kunnen ze misschien eens zeggen: "Kom, we gaan ze eens iets laten zien.""

  Bekijk het interview met Groenendaal over het wegseizoen van Van der Poel en Van Aert:

  Luister naar zijn podcast