• home
 • video
 • pas verschenen

  Nederlandse international in Belgische competitie, "maar of dit een trend is...?"

  Bob de Voogd op de Spelen 2016 tegen Arthur Van Doren.

  Bob de Voogd op de Spelen 2016 tegen Arthur Van Doren.

  Na het internationale geweld met de nationale ploegen is het dit weekend weer aan de clubs om met elkaar in competitie te treden. Vanaf september zal ook Nederlands international Bob de Voogd in de Belgische competitie spelen. Is België na alle successen van de Red Lions nu plots het beloofde land? 

  Na Sander Baart kiest ook Bob de Voogd om zijn thuisland Nederland voor België om te ruilen. Hij zal vanaf september voor het Boomse Braxgata uitkomen. Is dit een trend die zich zal blijven doorzetten, vroegen we aan PlaySports-hockeycommentator Floris Geerts?

   

  "Ik kan niet met zekerheid zeggen dat de trend zich zal doorzetten, maar ik hoop het wel. Er zijn al enkele Nederlanders actief in de Belgische competitie, maar dat zijn niet de allerbesten. Het is dus wel opmerkelijk dat international Bob de Voogd naar België komt."

   

  De populariteit van de Belgische competitie is volgens Geerts vooral te danken aan het grote succes van de nationale ploeg. "Belgische ploegen worden versterkt door getalenteerde buitenlanders, waardoor jonge talenten sneller de stap maken. Ze halen nu niet meer de tweederangsspelers, maar gewoon de absolute toppers. Vroeger haalden we een Nieuw-Zeelandse jeugdinternational naar België, nu de beste drie Nieuw-Zeelanders."

   

  Een hoger loon was voor Bob de Voogd geen extra motivatie, want hij verdient naar eigen zeggen evenveel in België als in Nederland. Volgens Floris Geerts is er in de Nederlandse competitie wel wat extra te verdienen. "Ik denk dat je in het algemeen nog steeds beter verdient in Nederland dan in België. Clubs zijn er rijker, groter en hebben meer middelen."

  "Verschil met Nederland is nog heel groot"

  België is goed op weg, maar is nog niet klaar om de Nederlandse competitie van de troon te stoten. Geerts: "Er zijn 250.000 hockeyers in Nederland, in België een kleine 50.000. Dat verschil is heel groot. Hockey moet hier nog wat groeien. Je kan niet verwachten dat we de allerbeste competitie ter wereld in tien jaar tijd inhalen."


  Is het niveauverschil dan nog zo groot? "De beste 5 clubs in België zouden kunnen meestrijden voor een play-offplaats in Nederland, maar alle clubs daaronder zouden tegen degradatie hockeyen of zelfs niet in de hoofklasse spelen."

  Tweet van Braxgata: