• home
 • video
 • pas verschenen

  1e VAR-moment in CL-historie, 1e VAR-controverse: "Kan mezelf toch niet wegtoveren?"

  Ajax Real Courtois

  Werd Courtois gehinderd bij de afgekeurde goal van Tagliafico?

  Thibaut Courtois mag de UEFA dankbaar zijn dat er VAR was in de CL-match tussen Ajax en Real, zodat zijn inschattingsfout niet werd afgestraft. Bij Ajax daarentegen was dankbaarheid ver te zoeken.

  Ajax dacht dat het op het einde van een sterke 1e helft op voorsprong was gekomen dankzij Tagliafico, maar scheidsrechter Skomina keurde de goal op advies van de VAR af.

   

  Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Champions League dat de VAR geraadpleegd moest worden. Gelukkig maar voor Thibaut Courtois, want zo werd zijn foutje niet afgestraft.

   

  De Twitter-account van de CL liet na de match weten dat het doelpunt terecht was afgekeurd: "Tadic stond buitenspel toen hij de doelman het spel belemmerde, waardoor die niet kon ingrijpen bij de kopbal van Tagliafico. Het doelpunt werd dus terecht afgekeurd."

   

  Courtois, die overigens niet protesteerde na de goal, had achteraf een andere kijk op de zaak: "De Ligt kopte op doel en ik wilde de bal oprapen. Op dat moment probeerde Tadic te schieten. Ik reageerde daarop, maar was verrast dat hij zijn schot miste (waarna Tagliafico de bal binnenkopte, red)."

   

  "Tadic stond buitenspel bij die actie. De scheidsrechter ging naar de beelden kijken om te zien of hij mij ook belemmerde en dat was wel het geval, want door zijn actie moest ik reageren. Gelukkig voor ons was er VAR."

  Tadic: "Kan mezelf toch niet van het veld toveren?"

  Het onbegrip in het Ajax-kamp over het afgekeurde doelpunt was groot. "Volgens mij was het gewoon een doelpunt", zegt Dusan Tadic. "Ik zou zogezegd hinderlijk buitenspel gestaan hebben en Courtois gehinderd hebben. Maar ik kan mezelf toch niet van het veld toveren?"

   

  Die mening deelt ook zijn coach Erik ten Hag. "Die goal was gewoon reglementair, want in mijn ogen werd de keeper helemaal niet aangevallen. Ik weet niet precies was de reden was om de treffer af te keuren. De arbitrage zat ons echt niet mee."

   

  Opmerkelijk is dat ook in Spanje het gevoel leeft dat Ajax "bestolen" is. De voormalige Spaanse ref Andujar Oliver wordt op het Real-gezinde Marca geciteerd: "Hoe vaker ik naar de beelden van de fase kijk, hoe meer ik vind dat het een geldige goal is. Tadic hindert Courtois niet. Hij heeft geen invloed op het spel."

  Ajax-directeur Van der Sar met een steekje naar de refs op Twitter

  Meer reacties van bekende Nederlanders uit de sport

  Opvallend: De Ligt wist voor de aftrap niet zeker af er VAR was

  De voorbije weken en maanden had de UEFA met de nodige trots aangekondigd vanaf de 1/8e finales van de Champions League VAR te gebruiken. Voetballiefhebbers moesten al bijna onder een steen geleefd hebben om dit niet te weten. Des te opvallender is het dat Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt voor de match bij scheidsrechter Skomina vraagt naar het gebruik van de VAR.

   

  "Deze match is toch met VAR, niet?", vraagt De Ligt in de catacomben aan Skomina. "Ja, ja, het is met VAR. Jij gaat mij en mijn jongens helpen vandaag, oké?", reageert de Sloveen.