• home
 • video
 • pas verschenen

  "Wat kunnen de Belgische ploegen nog doen in de Champions League?"

  De Maaseik-spelers vieren een punt tegen Berlijn, maar kunnen de wedstrijd niet winnen.

  Volleybalclub Maaseik mag de kwartfinales van de Champions League op zijn buik schrijven na de 2-3-nederlaag van gisteren tegen Berlijn. Voorzitter Mathi Raedschelders trekt aan de alarmbel. "Belgische clubs hebben niets meer te zoeken in de Champions League."

  "CL is gemaakt voor de grote clubs"

  Maaseik kreeg bij een 2-0-voorsprong een matchbal in de derde set, maar vergat het af te maken. Berlijn kwam weer helemaal in de wedstrijd en ging uiteindelijk nog met de zege lopen. "We hadden die derde set echt kunnen winnen", denkt voorzitter Mathi Raedschelders.

   

  "Hun opposite kwam vanaf dan goed in de wedstrijd en die van ons speelde wat minder. We moeten realistisch zijn: wij kunnen zo'n opposite nooit betalen."

   

  Hoe zuur smaakt de uitschakeling? "De Champions League is nooit een doel op zich geweest", verrast de voorzitter van Maaseik. "Het zijn heel leuke wedstrijden met veel publiek, maar wat kunnen Belgische clubs in de Champions League doen? Die is echt gemaakt voor de grote clubs uit Italië, Rusland en Polen."

   

  "Het kan niet dat je met 7 Europese landen een CL-campagne moet spelen. Wij kunnen daarin weinig betekenen. We mogen nog blij zijn dat we 3 goede wedstrijden hebben gespeeld. We zijn gewoon tekortgeschoten tegen een ploeg met een budget dat 3x dat van ons is."

   

  "De tijd dat dat we in de CL konden doorstoten is gepasseerd. Vroeger konden we winnen van de Poolse of Russische ploegen. Dat is nu uitgesloten. Het budget van de Poolse topclub Belchatow is 5x dat van ons. We winnen daar wel eens van, maar constant winnen is geen optie."

  Het zijn heel leuke wedstrijden met veel publiek, maar wat kunnen Belgische clubs in de Champions League doen? Die is echt gemaakt voor de grote clubs uit Italië, Rusland en Polen.

  Mathi Raedschelders

  Coach Joel Banks en voorzitter Mathi Raedschelders.

  "Belgisch volleybal te duur geworden voor club als Maaseik"

  Door de uitschakelingen in de Beker van België en de Champions League is de landstitel nog het enige doel voor Maaseik. "Dat is de realiteit", aldus Raedschelders.

   

  "We moeten ons vragen beginnen te stellen en sponsors vinden. De ploeg van Roeselare kost 2x zoveel als onze ploeg. Wij kunnen dat niet betalen. Vroeger hadden we veel meer middelen. Het Belgische volleybal is te duur geworden voor een club als Maaseik. Dat is gewoon een feit."

   

  "De helft van onze ploeg krijgt aanbiedingen uit het buitenland die wij niet aankunnen", weet Raedschelders. "We kunnen niet gek doen en moeten realistisch blijven door de ploeg een trapje lager te laten spelen."

   

  "In België kunnen we uiteraard blijven meedoen voor de prijzen, maar we moeten niet de pretentie hebben dat we constant kunen winnen tegen topploegen in Europa. Onze spelers kunnen wel 1x goed spelen, maar niet constant op topniveau."

  In België kunnen we uiteraard blijven meedoen voor de prijzen, maar we moeten niet de pretentie hebben dat we constant kunen winnen tegen topploegen in Europa.

  Mathi Raedschelders

  Maan: "Er moet eens stevig gepraat worden"

  Ook in de spelersgroep is de ontgoocheling groot. "Ik ben heel boos", zegt Jelte Maan. "Er moet eens stevig gepraat worden in de kleedkamer want dit hebben we tegen Roeselare ook meegemaakt in de Beker van België."

   

  "We maken dezelfde fouten op dezelfde momenten", aldus de Nederlander. "We moeten eens kijken hoe we dat kunnen oplossen. In deze poule moeten we ons altijd plaatsen voor de volgende ronde. De uitschakeling is dan ook een ontgoocheling. Nu rest alleen nog het kampioenschap."

  In deze poule moeten we ons altijd plaatsen voor de volgende ronde. De uitschakeling is dan ook een ontgoocheling. Nu rest alleen nog het kampioenschap

  Maaseik-speler Jelte Maan

  Jelte Maan viert een punt met zijn medespelers.

  Coach Banks: "Ik geloof nog in dit project"

  Coach Joel Banks gelooft nog altijd in zijn spelers. "Ik ben trots op mijn team. Die ene bal maakt een groot verschil. Je moet die kans grijpen en dat hebben we niet gedaan. We zijn wel geen enkele keer overdonderd in de Champions League en net daarom is deze uitschakeling heel zuur."

   

  "Ik geloof nog altijd in dit project, maar voor Belgische clubs wordt het nu eenmaal moeilijker om door te stoten in de Champions League. Er zijn maar 8 ploegen die zich plaatsen voor de volgende ronde. Tweede worden in je poule is zelfs niet meer voldoende."

   

  "De Champions League blijft hoe dan ook een goede leerschool", weet de Britse coach. "Fouten die je maakt, worden meteen afgestraft. Als we bepaalde dingen kunnen meenemen naar de play-offs in België, hebben we wel iets geleerd."

  Voor Belgische clubs wordt het nu eenmaal moeilijker om door te stoten in de Champions League. Er zijn maar 8 ploegen die zich plaatsen voor de volgende ronde.

  Maaseik-coach Joel Banks

  Joel Banks.