• home
 • video
 • pas verschenen

  Van blogger tot coach: het bijzondere verhaal van René Maric, assistent bij Salzburg

  Wat schrijft René Maric straks in zijn schriftje over Club Brugge?

  Als u vanavond naar de Europa League-wedstrijd tussen Club Brugge en Salzburg kijkt, vangt u misschien een glimp op van een piepjong buitenbeetje. Niet op het veld, maar op de bank naast Salzburg-trainer Marco Rose. Het parcours van René Maric liep niet over het geijkte pad.

  "Waar Guardiola en Klopp over praten bij het ontbijt"

  "Al beschrijven analisten als Gary Neville individueel verdedigende fouten best goed, zijn opmerkingen tonen net het dieper liggende probleem van de Engelse voetbalopvattingen. Ze kijken enkel naar het individu en zien de grotere complexiteit van het voetbal niet. ... Heb je ooit al Britse trainers horen praten over een verkeerde pressing of te weinig intensiteit bij aanvallende kantelen? Dat zijn dingen waar Jürgen Klopp en Pep Guardiola bij het ontbijt over spreken met hun vrouw."

   

  Wiens hoofd na het lezen van bovenstaand citaat al tolt, gaat beter niet op café met de huidige assist van Salzburg. Hij schreef het in 2014, vóór Klopp en Guardiola arriveerden in de Premier League. Onderwerp: waarom slikken Engelse teams zoveel goals tegen andere Europese teams? Uitgerekend dit soort analyses waren het begin van een modern voetbalsprookje.

  Filosoferen over het voetbal op het internet

  René Maric (26) is afkomstig uit Handenberg, een klein stadje 30 kilometer ten noorden van Salzburg. Door blessures moest hij zijn ambities als voetballer al heel vlug aan de kant schuiven. Dus stortte hij zich op het coachen van jongeren en het analyseren van het voetbal.

   

  In Handenberg was de interesse in zijn voetbalfilosofieën uiterst beperkt. Het internet bood een uitweg.  Hij ging in discussie op fora en chatrooms, maar het duurde niet lang voor hij zijn eigen blog startte: Spielverlagerung.com.

   

  "Het doel was helemaal niet om aan journalistiek te doen of commentaar te geven op mensen in het voetbal. We hadden gewoon ideeën over voetbal en zochten naar feedback. Dat kon niet in mijn klein dorp", vertelde Maric enkele maanden geleden in een interview met The Guardian.

  Het doel was niet om commentaar te geven op mensen in het voetbal. We hadden gewoon ideeën over voetbal en zochten naar feedback.

  René Maric

  Daar staat plots een eersteklasser

  Maric en zijn voetbalvrienden hadden geen grote ambities, maar hun blog ontging de voetbalwereld niet. Op een dag zat er een mail van de Duitse eersteklasser Mainz in hun inbox.

   

  Toenmalig trainer Thomas Tuchel was onder de indruk van de accuraatheid van de analyses en vroeg of het team van Spielverlagerung scouting en analyses op aanvraag wilde doen.

   

  Het leek op een leuke bijverdienste, maar de aanvragen bleven komen: Brentford, Midtjylland en uiteindelijk Salzburg, waar huidig hoofdtrainer Marco Rose toen de U18 onder zijn hoede had. Na lange gesprekken, trok Maric zijn stoute schoenen aan. "Heb jij volgend seizoen een hulptrainer nodig?" Ze besloten het samen een jaar te proberen.

   

  Onder leiding van Rose en Maric won Salzburg de UEFA Youth League in 2016-2017. Op weg naar die eindzege werden Manchester City, Barcelona en PSG verslagen. Rose werd bevorderd tot hoofdcoach van de eerste ploeg, René Maric volgde in zijn spoor. Vorig jaar bereikte Salzburg de halve finales van de Europa League. Wat schrijft hij na vanavond in zijn schriftje over Club Brugge?