• home
 • video
 • pas verschenen

  Raes over Red Bull Salzburg: "Europa is prioriteit nummer 1 voor hen"

  Red Bull Salzburg

  Salzburg won dit seizoen al zijn matchen in de poulefase.

  Club Brugge heeft het met Salzburg als tegenstander niet getroffen bij de loting van de Europa League. Commentator Frank Raes verwacht morgen een indrukwekkende machine in Jan Breydel. "Maar zeggen dat Club kansloos is, is overdreven."

  "Ik heb Salzburg vorig seizoen 3 keer zien spelen", vertelt Frank Raes. "2 keer tegen Dortmund en 1 keer tegen Marseille. Dat was indrukwekkend. Dortmund was toen nog niet zo sterk als nu, maar het werd wel weggezet door Salzburg."

   

  "Het heeft vorig seizoen maar 1 keer verloren in Europa, in de halve finales tegen Marseille. En dat was dan nog onverdiend, na een scheidsrechterlijke fout. Ook nu hebben ze weer al hun poulematchen gewonnen."

   

  "Salzburg is in de eigen competitie zó oppermachtig dat ze uitgerust aan de Europa League kunnen beginnen. Voor hen is dat ook prioriteit nummer 1. Ze sparen al hun energie voor die matchen. Dat is bij Club Brugge wel anders."

  Marseille houdt Salzburg (onterecht) uit de EL-finale

  "Wie kan er 2-3 spelers van Salzburg opnoemen? Ik!"

  "De ploeg zit heel erg goed in elkaar. Het is echt een machine. Iedereen weet wat van hem verwacht wordt en iedereen is ook inwisselbaar."

   

  Salzburg heeft wel geen bekende namen. Wie zou er 2-3 spelers kunnen opnoemen van die ploeg? "Ik! Je hebt bijvoorbeeld Xaver Schlager, een Oostenrijkse international van 21 jaar. Een blond manneke dat alles kapot loopt. Of je hebt Hannes Wolf, een aanvaller van 19 jaar. Ook heel goed. Of de sterke Israëlische spits Munas Dabour."

   

  "Maar het klopt: grote namen, daar doen ze niet aan mee. Ze bouwen zelf hun toppers, die ze dan kunnen verkopen. Denk maar aan Sadio Mané of Naby Keïta. Vaak worden ze ook doorgesluisd naar hun grote broer Leipzig. Er zit een visie achter al die clubs van het Red Bull-consortium, met de nadruk op een goeie jeugdwerking en een goed scoutingsapparaat."

   

  "Je mag ook hun coach niet onderschatten: Marco Rose. Een zeer aimabele en correcte man. Bij Mainz was hij nog de grote concurrent van Peter Van der Heyden op de linksachter."

  Red Bull Salzburg klopt "grote broer" Red Bull Leipzig in de poulefase

  "Je moet er ook geen wonderploeg van maken"

  Je zou kunnen concluderen dat Club Brugge volslagen kansloos is, maar zo'n vaart zal het volgens Frank Raes niet lopen. "Ik schat de verhoudingen op 60-40 voor Salzburg. Club heeft ook een goeie ploeg en heeft het dit seizoen Europees niet slecht gedaan. Al zit het wel wat in een dipje, met veel geblesseerde spelers of spelers uit vorm."

   

  "Je moet van Salzburg ook geen wonderploeg maken. Het is geen Real Madrid of Barcelona. Je ziet bijvoorbeeld dat ze moeilijk in de poulefase van de Champions League kunnen geraken. Dit seizoen struikelde het over Rode Ster Belgrado, vorig seizoen over Rijeka."

   

  "Het nadeel voor Salzburg is ook dat ze lange tijd hebben stilgelegen. Hun laatste match met inzet dateert al van december. Club Brugge zal morgen thuis wel het verschil moeten maken. Ik heb gehoord dat het stadion nog niet vol zit. Ik zou zeggen: koop kaarten. Want Salzburg is een aantrekkelijke, aanvallende ploeg."