De Clercq koerst met kunstheup: "Carrosserie werkte tegen, motor is nog niet versleten"

  Bart De Clercq maakt in Oman zijn rentree.

  Er is licht aan het einde van de tunnel voor Bart De Clercq. De 32-jarige renner van Wanty-Gobert viert komend weekend zijn rentree na een jaar vol blessureleed. De Clercq fietst voortaan met een heupprothese rond. "Er was geen andere optie meer", legt hij aan Sporza uit.

  "Ik heb nog niet te vaak zo'n jaar meegemaakt"

  Bart De Clercq mocht op 2 januari 2018 de koerskledij van zijn nieuwe werkgever Wanty-Groupe Gobert aantrekken, maar de renner kwam ten val op een trainingstocht. "Bij die stomme val heb ik mijn heupkop gebroken", vertelt De Clercq.

   

  "Later bleek ook het kraakbeen beschadigd. In juli volgde een kijkoperatie, maar ook dat was niet de oplossing. Midden oktober hebben we dan de vrij drastische keuze gemaakt om voor een heupprothese te gaan. Dat bleek op dat moment de enige keuze."

   

  "Ik ben nu bijna vier maanden verder en momenteel gaat alles goed. Maar de voorbije maanden zijn vrij zwaar geweest. Ik heb nog niet te vaak zo'n jaar meegemaakt. Vroeger lag ik nooit langer dan twee maanden in de lappenmand. Nu heb ik dat ruimschoots gecompenseerd."

   

  "Ik word deze zomer 33 jaar", zegt De Clercq. "Voor een renner is het vrij oud, als mens is het heel jong om al een prothese te krijgen. Dat is een van de redenen waarom we zo lang mogelijk gewacht hebben met die drastische keuze, om eerst alle andere opties uit te melken. Maar er was geen andere keuze."

  "Het kriebelt nog veel te hard om al te stoppen"

  Bart De Clercq zorgt met zijn nieuwe heup voor een primeur in het peloton. "Ik weet dat Floyd Landis een sportheup had, maar dat is niet volledig hetzelfde. Ik denk niet dat ik veel voorgangers heb in het peloton."

   

  "Als ik fiets, dan voel ik geen verschil. Er zit wel nog wat krachtverschil in mijn benen, maar het kriebelt enorm. Het kriebelt nog veel te hard om al te stoppen. Ik kijk er enorm hard naar uit om in Oman weer een rugnummer op te spelden. De carrosserie werkte wat tegen, maar de motor is nog niet versleten."

   

  "Qua prestaties stel ik me niet te veel doelen. Daar richt ik me de komende maanden op. De Tour? Het is een drijfveer om daar in een optimale conditie te proberen te zijn."