• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezien in Belga Sport: Het koppel stronken van Tom Boonen

  Michel Wuyts op de kamer bij Tom Boonen.

  Gisteren kon u kijken naar een prachtige Belga Sport over de wonderjaren van Tom Boonen. De leuke fragmenten over Boonen zijn niet op 1 hand te tellen.

  Geen WK voor beloften, want: "Zijn gat is te dik"

  Als jonge renner behaalt Tom Boonen al heel mooie resultaten, met als uitschieter een derde plaats in Parijs-Roubaix voor beloften.

   

  Toch mag hij niet meer naar het WK van José De Cauwer. Volgens de toenmalige bondscoach is Tom Boonen te zwaar voor het selectieve WK-Parcours.

   

  "Dat is alsof ze een bom op uw huis smijten.", zegt vader Boonen. Tom Boonen vult aan: "In de huidige tijdsgeest zou dat niet meer passeren. "Stel u dat nu eens voor? Dat is voorpaginanieuws."

   

  José De Cauwer beseft nu ook dat hij toen iets tactischer te werk had moeten gaan: "Ik heb toen misschien een foutieve uitspraak gedaan, maar nadien is hij wel vermagerd."

  Wuyts is onder de indruk van de benen van Boonen: "Wat doet die nu?"

  In 2002 maakte Tom Boonen voor het eerst indruk op het grote publiek. Hij reed toen voor US Postal en moest George Hincapie aan de zege helpen in Parijs-Roubaix. Hincapie overschatte zijn kansen en het is Boonen die derde werd.

   

  "Als je gezegend bent met zo een koppel stronken, dan heb je al een paar strepen voor", stelt Michel Wuyts vast in een reportage voor de VRT sportredactie. De commentator legt daarbij even zijn hand op de benen van de opkomende wielergod.

   

  "Dat laatste weet ik nog goed", zegt Tom. "Je denkt op dat moment: wat doet die nu?"

  Boonen pakt voor het eerst uit op zijn Taaienberg: "Niemand durfde zo te koersen"

  In 2005 wint Tom Boonen de E3-Harelbeke door heel vroeg in de aanval te gaan op de Taaienberg. 

   

  "Dat durven koersen van heel ver, dat werd niet veel gedaan", zegt Tom Boonen. "Je moet af en toe eens out-of-the-box denken."

   

  "Ik denk dat er veel verwonderd waren over de snelheid waarmee dat gebeurde", zegt Peter Van Petegem. "Iedereen heeft dat ervaren als de prestatie waarmee hij de deur opende naar de wereld: hier ben ik!"