Peter Vandenbempt: "Vertrekt Pozuelo toch? Godgeklaagd, vind ik dat"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt fileert voor u elke week het Belgische voetbal.

  In zijn wekelijkse analyse over het voetbal in de Jupiler Pro League heeft Peter Vandenbempt het over Racing Genk en Alejandro Pozuelo in het bijzonder. Onze commentator merkt ook frustratie op bij Club Brugge. Voor STVV kan hij alleen maar luid applaudisseren.

  Opletten of Racing Genk staat twee straatlengtes voor

  Leider Racing Genk opende de 25e speeldag met een thuiszege tegen Standard (2-0). Philippe Clement had een statement gevraagd van zijn ploeg en hij heeft het ook gekregen. Op het ideale moment, want tegen Moeskroen (1-2) en Waasland-Beveren (2-1) vond hij zijn team nerveus acteren.

   

  Tegen de ploeg in vorm zette Genk een straffe prestatie neer. Het is waar dat Standard heel wat afwezigen telde, ze misten de agressiviteit die hun spel 
  zo kenmerkt, maar desalniettemin gaat alle verdienste naar Racing Genk. De leider brengt weer goed en snel voetbal, het zet hoog druk en de uitblinkers zijn talrijk.

   

  Vooral de rechtsback Joakim Maehle, een loopwonder met twee uitstekende voeten, sprong in het oog. Volgende zomer zou hij Genk een grote som geld kunnen opleveren.

   

  Zo kan Genk een zware veertiendaagse met vertrouwen ingaan. Er is de dubbele confrontatie met Slavia Praag in de Europa League en de competitiewedstrijden met eerste achtervolgers Club Brugge en Antwerp. Die twee letten maar beter op of de leider begint straks met twee straten voorsprong aan de titelstrijd in Play-off I.

  Vooral de rechtsback Joakim Maehle, een loopwonder met twee uitstekende voeten, springt in het oog.

  Dit kan Pozuelo nu niet maken

  Toch praten ze in hartje Limburg niet over de comfortabele voorsprong in het klassement, wel over Pozuelo die weer wil vertrekken (naar de Canadese club Toronto FC, red). Godgeklaagd, vind ik dat voor Racing Genk.

   

  Wat de uitkomst de volgende dagen of weken ook is: de Spanjaard heeft een slechte beurt gemaakt. Vorige maand heeft hij lang nagedacht over een miljoenenbod uit het Midden-Oosten, dat kan ik nog begrijpen. Het ging om een financiële buitenkans die hem en de generaties na hem kon veiligstellen. Contractueel kon dat, geen probleem.

   

  Nadien heeft Pozuelo wel zijn woord gegeven aan Racing Genk. Hij liet een persconferentie organiseren waarin hij beloofde om samen met de club en de supporters voor de titel te gaan. Daarom vind ik dat hij het nu niet kan maken om ineens toch te vertrekken. Nu heeft Genk geen kans meer om een vervanger op te snorren.

   

  Natuurlijk is dat de fout van de makelaars die komen opdraven met clubs uit China of Canada. Zij maken zijn hoofd gek met duizelingwekkende bedragen die weer hoger liggen. "Alleen nu kan het gebeuren", klinkt het dan, terwijl voor Pozuelo ook komende zomer mooie en aantrekkelijke aanbiedingen zullen volgen.

   

  Pozuelo moet een grote jongen zijn en denken: "Neen, dat kan ik nu niet maken." Hij mag zijn makelaars niet aan een juridisch gevecht laten beginnen, want één ding is zeker: Genk kan het nu echt niet maken tegenover zijn fans om vrijwillig mee te werken aan een transfer.

   

  VIDEO: Vierde Pozuelo vrijdag zijn afscheid in Genk?

  De kleine buur die een vlag plant? Haal je schouders op

  In Brugge maken ze zich ook kopzorgen. Al dat volk dat na de derby stond te trekken en te duwen: een fraai spektakel was het. En het veld in Jan Breydel ligt er al zo slecht bij.

   

  Waar ging het ook over? Cardona wilde een vlag van Cercle in de middenstip planten. Onnozel als je het mij vraagt, zeker na een gelukkig gelijkspel voor Cercle Brugge. En het mislukte dan ook nog eens.


  Het schijnt een schandelijke provocatie te zijn, ziekelijk zelfs. De actie moet zwaar bestraft en zelfs verboden worden, heb ik gelezen. Jezus, er wordt in ons voetbal geschopt en geslagen, getierd en zelfs valsgespeeld. "So what", hoor ik dan. Maar een vlag planten: ho maar! Ik vind het erover.

   

  Frappanter vond ik de felle reactie bij de blauw-zwarte familie van Club Brugge. Als speler van de kampioen moet je een keer de schouders ophalen als de kleine buur blij is met een puntje.

   

  Het wijst op veel onrust, irritatie en frustratie bij Club Brugge na alweer een VAR-nadeel bij het tweede doelpunt van Cercle. Wesley volgde het voorbeeld van Vormer met gesticulaties na zijn wissel en de trainer krijgt meer en meer kritiek van links en rechts.

   

  Dat zijn geen ideale omstandigheden om ook aan een zware veertiendaagse te beginnen, met Salzburg in de Europa League en Genk en Anderlecht in de competitie. Over twee weken kan de wereld er voor Club Brugge helemaal anders uitzien: veel beter of een stuk erger.

  Frappant vond ik de felle reactie bij de blauw-zwarte familie van Club Brugge. Het wijst op veel onrust, irritatie en frustratie.

  VIDEO: Cercle-speler Cardona probeert een vlag te planten:

  Geen gefluit, maar luid applaus voor STVV

  In de schaduw van Racing Genk blijft ook STVV winnen. Hoe het straks ook afloopt: het team verdient nu al luid applaus voor zijn seizoen. Het staat op een zakdoek met clubs die over meer mogelijkheden beschikken.


  Met Bezoes heeft STVV een sleutelspeler verloren, tijdens de Asian Cup waren enkele sterkhouders afwezig en toch zet coach Marc Brys een straffe prestatie neer. Dat mogen we een keer onderstrepen. Collectief en individueel haalt de coach het beste naar boven in zijn groep, vaak met goed voetbal en altijd met inzet en strijd.

   

  Alleen jammer dat de Truiense supporters blijven thuisblijven. En degenen die komen, durven dan ook nog eens te fluiten als ze het even moeilijk krijgen. Daar begrijp ik niets van, enkel applaus is op zijn plaats.

   

  VIDEO: De doelpunten van STVV tegen Waasland-Beveren:

  Peter Vandenbempt