• home
 • video
 • pas verschenen

  De eindsprint naar PO I: "Anderlecht en Gent vechten om 1 ticket"

  Wie heeft het "makkelijkste" programma?

  Dé vraag van de laatste 5 speeldagen in de JPL wordt wie Play-off I haalt en wie niet. Mathematisch is nog niets zeker, maar we vroegen Eddy Snelders het programma van de nummer 4 tot en met de nummer 9 te bestuderen.

  Standard en STVV cruisen naar PO I

  Standard begint met een bonus aan punten en kent in principe het minst hobbelige parcours richting PO I. Het speelt nog drie keer thuis en treft maar een rechtstreekse concurrent.

   

  "Standard heeft simpelweg geen excuses", zegt analist Eddy Snelders. "Na een wispelturig seizoen is Standard de laatste weken wel constant. Een nederlaag tegen Genk verandert daar niets aan. Standard speelt thuis tegen Moeskroen, dat nu 12 op 12 haalt, maar die match is over drie weken. De reeks van Moeskroen stopt vroeg of laat. Als Standard een speeldag eerder niet verliest in Gent is het volgens mij binnen."

   

  Voor Sint-Truiden staan er wel nog serieuze obstakels op de weg naar PO I: moelijke tegenstanders en drie uitmatchen. "Naar Club Brugge, naar Moeskroen en naar Zulte Waregem is inderdaad moeilijk, maar in moeilijke omstandigheden haalt STVV al een heel seizoen goede resultaten. Bovendien zit STVV in een flow. Ondanks alle vertrekkers en de Asian Cup blijven ze constant presteren. Dat de druk nu opeens veel groter wordt, geloof ik niet. Na 25 speeldagen kan je niet meer over toeval spreken."

  Gent licht favoriet tegen Anderlecht in spannende eindsprint

  Met elk 38 punten beginnen Anderlecht en AA Gent op gelijke hoogte aan de eindsprint. Alleen lijken de horden voor Anderlecht hoger met nog twee matchen tegen ploegen uit de top drie: Club Brugge en Antwerp. Gent speelt dan weer tegen rechtstreekse concurrenten Standard en STVV.

   

  "Ik denk dat Anderlecht en Gent onderling zullen uitmaken wie het laatste ticket voor PO I krijgt. Gent is voor mij favoriet. Anderlecht legt al weken een onregelmatig parcours af. Als je thuis niet van Zulte Waregem kan winnen, is er geen enkele garantie dat je dat wel doet tegen Club Brugge of KV Kortrijk."

   

  "Dan heeft Anderlecht net als Gent nog drie matchen buitenshuis. Anderlecht is uit kwetsbaarder dan Gent. Er wordt gezegd dat Anderlecht langzaam rechtkrabbelt, maar in de resultaten is dat niet te zien."

  Charleroi niet sterk genoeg, Kortrijk te veel achterstand

  Charleroi heeft met voorsprong nog het moeilijkste programma. "Charleroi is momenteel niet sterk genoeg om een perfect parcours te rijden. Tegen Moeskroen verloor Charleroi terecht, dat zegt iets. In hun huidige vorm is de ploeg van Mazzu niet bekwaam om iets te rapen tegen Genk, Antwerp, STVV of Kortrijk."

   

  "De sprong die KV Kortrijk zelf moet maken om deel te nemen aan PO I is te groot, vrees ik. Het siert hen wel dat ze hebben teruggevochten na een slechte klassering en mathematisch nog kans maken op PO I."