• home
 • video
 • pas verschenen

  Mama Sanne Cant: "Kristallen Fiets had ik graag al eens moeten afstoffen"

  Tijdens de Krawatencross in Lille kroop Sportweekend een dag in het spoor van Sanne Cant. Op een boogscheut van haar ouderlijke huis kreeg de wereldkampioene een warm welkom van haar fans.

  De outfit waarin Sanne wereldkampioen werd in Denemarken hangt nog ongewassen in de living ten huize Cant. "Ons ma houdt dat graag bij", zegt Sanne. "Ze is ermee begonnen na het WK in Bieles (Luxemburg) en nu begint het een gewoonte te worden."

   

  Mama Cant heeft wel het gevoel dat er heel wat veranderd is door deze derde titel: "Nu lijkt het alsof ze pas echt kampioen geworden is." Ze hoopt dan ook op een trofee aan het einde van het jaar. “Sportvrouw is misschien wat te hoog gegrepen, maar de Kristallen Fiets? Die had er eigenlijk al moeten staan. Die had ik al eens moeten afstoffen."

  "Als Sanne geen kampioenenfeest wil, moeten we ons daarbij neerleggen"

  Op naar de Krawatencross in Lille dan maar, een dikke drie kilometer verderop. Sanne stapt al grappend de auto in: "Zal ik de GPS instellen?"

   

  "In deze bossen heb ik als kind heel veel gefietst. En het rondje van de cross ken ik uit het hoofd. Altijd dezelfde wortels en dezelfde putjes, ... je weet ze met je ogen dicht liggen."

   

  De derde wereldtitel liet een diepe indruk na in Lille. "We hebben zelfs getoeterd voor de TV en kregen tranen in de ogen", vertellen de fans haar tijdens de opwarming op de rollen.

   

  Toch gaf de schuchtere Sanne Cant geen kampioenenfeest. Tot grote spijt van de fans van het eerste uur. "Ik heb er zelfs mails voor gestuurd", valt er te horen. "Maar als Sanne niet wil, dan moeten we ons daarbij neerleggen."

  Kip met quinoa en ketchup: "Anders schuift dat niet"

  Voor ze het veld induikt, speelt Sanne nog snel een laatste lichte maaltijd naar binnen. 

  “Iets wat echt niet lekker is: kip met quinoa en een beetje ketchup voor de smaak. Anders schuift dat niet."

   

  Ze blikt met plezier terug op het WK, waarin ze het Nederlandse blok klopte. “Het was spannender op TV dan in het echt. Op een of andere manier zijn die 5 seconden op TV dichter dan dat ze voor mij aanvoelden. Toen ik het op TV zag, had ik toch iets van: nu is te hopen dat ik niet platrijd."

  Bekijk de volledige reportage: