• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mengt Standard zich nog in titeldebat? Een dubbeltje op zijn kant

  Standard heeft duidelijk de goeie flow te pakken.

  Genk en Standard openen de speeldag met een onvervalste topper tussen de competitieleider en de ploeg van het moment. Bij winst naderen de Luikenaars tot op 8 punten van Genk, bij verlies loopt Genk 14 punten weg. Dit duel zou dus beslissend kunnen zijn voor de titelkansen van Standard. Wij zetten de statistieken voor de partij op een rij.

  Standard is leider...in klassement van voorbije 7 speeldagen

  Een match tussen de leider en de nummer 4 lijkt op papier geen absolute topper, maar Genk-Standard is wel de match tussen de twee beste ploegen van de afgelopen weken. De laatste nederlaag van Standard dateert van 2 december, 3-0 op het veld van Club Brugge.

   

  Sindsdien werd er door Michel Preud'homme 5 keer gewonnen en 2 keer gelijkgespeeld. Als we een klassement van alle ploegen maken vanaf 2 december, de voorbije 7 speeldagen dus, dan prijkt Standard helemaal bovenaan met 17 op 21.

   

  En op twee staat de tegenstander van vanavond. Racing Genk met amper een puntje minder. Opvallend: Moeskroen staat op drie. En pas daarna volgen Play-off I-ploegen Gent, Antwerp en Club Brugge.

  Klassement voorbije 7 speelronden
      Duels W G V Punten
  1. Standard 7 5 2 0 17
  2. Genk 7 5 1 1 16
  3. Moeskroen 7 4 1 2 13
  4. Gent 7 4 1 2 13
  5. Antwerp 7 4 1 2 13
  6. Club Brugge 7 3 2 2 11

  Ook de andere statistieken zijn Standard gunstig gezind

  Na een wisselvallig seizoensbegin heeft Standard de voorbije weken dus de goeie flow te pakken. Ook in de cijfers is die evolutie te zien. Zo is Standard de voorbije weken de meest actieve ploeg in de zone van de waarheid. Het verzamelde in de laatste 6 matchen 191 balcontacten in de zestien. Daarmee is het leider in dat klassement, maar het wordt opnieuw op de hielen gezeten door Genk.

   

  Als je de cijfers van Standard van de eerste 18 wedstrijden vergelijkt met de cijfers van de voorbije weken is er een duidelijke evolutie te zien. Vooral aanvallend loopt het een stuk vlotter: meer goals, meer schoten (op doel), en meer balcontacten in de 16.

   

  Kleine kanttekening: de evolutie is verdedigend minder duidelijk waar te nemen. En dan liet het sterkhouder Luyindama ook nog eens vertrekken.

  Balcontacten in de 16 (voorbije 6 speeldagen)
  Standard 191
  Genk 181
  Club Brugge 178
  Anderlecht 140
  Antwerp 138
  Gemiddelden per competitieduel
  Match 1-18   Match 19-24
  1,4 Goals 2,2
  1,1 Tegengoals 0,8
  14,1 Schoten 17,0
  4,6 Schoten op doel 5,8
  12,1 Schoten tegen 12,2
  4,2 Schoten op doel tegen 3,8
  22,1 Balcontacten in 16 31,8

  Genk is niet onklopbaar thuis

  Is Standard dan favoriet vanavond in het duel tegen Genk of kan Genk de ongeslagen reeks van de Luikenaars een halt toe roepen? Genk is de ploeg die de voorbije weken op het vlak van statistieken Standard het meest benadert, maar laat in eigen huis al eens een steekje vallen.

   

  Het haalde uit zijn laatste 5 thuisduels 10 punten (3 zeges, 1 nederlaag  en 1 gelijkspel). Genk scoorde in die thuisduels weliswaar 12 keer, maar liet wel 5 punten liggen. 

  De mening van Van Moer: "Genk nog altijd de betere ploeg"

  Gisteren liet Sporza ook ex-Standard-speler Wilfried Van Moer zijn licht schijnen op de topper. "Ik denk dat dit een goed moment voor Standard is om naar Genk te trekken. Het zijn sowieso twee heel goed voetballende ploegen. Ik ben benieuwd naar het resultaat."

   

  Is Standard op dit moment de evenknie van Genk? "In mijn ogen is Genk nog altijd een betere ploeg. Ze spelen al een heel seizoen op een hoog niveau. Ze staken er voor Nieuwjaar met kop en schouders bovenuit."

   

  Lees het volledige artikel hier nog eens na.