• home
 • video
 • pas verschenen

  Russisch Paralympisch Comité ziet schorsing opgeheven na 29 maanden

  " "

  De dopinggerelateerde schorsing ging in in augustus 2016.

  Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) laat vanaf 15 maart weer Russische sporters toe tot internationale evenementen. Rusland was 29 maanden geschorst, nadat het McLaren-rapport een staatsgestuurd dopingsysteem in Rusland blootgelegd had.

  De Russen waren onder meer niet welkom op de Paralympische Spelen in Rio 2016 en PyeongChang 2018. Het directiecomité van het IPC stemde vandaag in Bonn voor de reïntegratie.

   

  Volgens het IPC heeft het Russisch Paralympisch Comité (RPC) aan 69 van de 70 voorwaarden voldaan die het in november 2016 kreeg opgelegd om de schorsing ongedaan te maken.

   

  Alleen de aanvaarding van de conclusies van het rapport van de Canadese professor Richard McLaren is niet volbracht. "De schorsing behouden door de pertinente weigering van Rusland om het McLaren-rapport te aanvaarden lijkt niet juist", oordeelt het IPC.

   

  "We moeten de zaken laten vooruitgaan en een oplossing vinden die de integriteit van de paralympische sport beschermt, de belangrijke hervormingen van het RPC erkent en het RPC toelaat om zich in regel te stellen met zijn verplichtingen als lid."

   

  "We concludeerden dat Rusland wellicht nooit het rapport zal erkennen. We kunnen onze hakken in het zand zetten", stelt IPC-preses Andrew Parsons nog. "Maar we hebben besloten de schorsing onder strikte voorwaarden toch op te heffen."