• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Standard moet sanctie vrezen na "verbale agressie" Luyindama

  Christian Luyindama ontsnapt bij Galatasaray aan een schorsing.

  De Belgische voetbalbond (KBVB) vervolgt Standard na het wangedrag van Christian Luyindama in de topper tegen Anderlecht. De Congolees riep meermaals "puta Anderlecht" door de microfoon op Sclessin, maar kan na zijn transfer naar Galatasaray niet meer worden gestraft.

  Luyindama had zijn transfer naar Galatasaray al getekend en keek dus vanuit de tribunes naar de topper tegen Anderlecht. Maar na de match eiste de verdediger toch alle aandacht op. Hij riep meermaals "puta Anderlecht" door de microfoon, tot Zinho Vanheusden hem het zwijgen oplegde.

   

  De voetbalbond staat machteloos, omdat Luyindama niet meer is aangesloten bij de KBVB. Maar de bondsprocureur wil de "haatdragende spreekkoren en verbale agressie" niet door de vingers zijn. Daarom moet Standard zich op 15 februari verantwoorden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep. De club riskeert een sanctie.

   

  De politie van Luik stelde wel een proces-voorbaal op, wegens een inbreuk op de voetbalwet. De voetbalcel van Binnenlandse Zaken kan Luyindama geldboetes van 250 euro tot 5.000 euro opleggen en een stadionverbod van 3 maanden tot 5 jaar.

   

  Ook Mehdi Carcela ontspringt mogelijk toch niet de dans voor zijn gedrag in de topper tussen Standard en Anderlecht. Hij stak zijn middelvinger op naar scheidsrechter Visser, toen zijn doelpunt werd afgekeurd.

  VIDEO: Luyindama provoceert Anderlecht-aanhang na topper